secundair logo knw 1

Pond in Diergaarde Blijdorp | Foto Nova Innova

De afgelopen negen maanden lagen in een vijver in Diergaarde Blijdorp een aantal bijzondere lampen. Aangedreven door bacteriën in het water voerden ze waterkwaliteitsmetingen uit. Afhankelijk van de waterkwaliteit verandert de kleur van de lampen. De ontwikkelfase is afgerond en de initiatiefnemers zoeken nu nieuwe locaties.

“Met deze lampen, we noemen het project POND, geven we het water een stem”, vertelt ontwerper Ermi van Oers van Nova Innova. Zij is de drijvende kracht achter het project, waarin ook Rotterdams Weerwoord en waterschappen als De Dommel, Schieland en de Krimpenerwaard en de Stichtse Rijnlanden participeerden. “De lampen en sensoren halen hun energie namelijk uit de bacteriën in het water en ‘vertellen’ vervolgens in hun lichttaal, dus met verschillende kleuren, hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.”

Ermi van OersErmi van OersTijdens de negen maanden durende proeffase in Blijdorp zijn de lampen doorontwikkeld en volgens Van Oers nu klaar om ook elders te worden ingezet. “Werken met bacteriën is heel temperatuurgevoelig. We hebben een belangrijke stap kunnen zetten door nieuwe cellen te ontwikkelen om het hele jaar voor stabiele energieopwekking te kunnen zorgen.”

Voorwaarde voor Van Oers was hierbij dat het ecosysteem niet negatief zou worden beïnvloed door het onttrekken van energie aan het water. “Met onze partner, de University Southampton, zijn we er uiteindelijk in geslaagd een biologische batterij te ontwikkelen bestaande uit duurzame materialen die gevoed wordt door bacteriën die van nature in het water voorkomen. Deze biologische batterij ontvangt elektronen van een speciale bacteriesoort, die zijn elektron niet wil behouden maar weggeven.”

Deze innovatie is volgens Van Oers breder inzetbaar dan de POND-lampen alleen. “Ik vond het zo gaaf. Want als dit kan, kan er nog zoveel meer. Natuurlijk, deze manier van energieopwekking is geen panacee, maar wel geschikt voor low power-toepassingen. Dus zeg maar producten waar nu kleine batterijen voor nodig zijn.”

Over drie maanden hoopt Van Oers bekend te maken waar project POND een vervolg krijgt. Er worden verkennende gesprekken gevoerd met steden als Utrecht, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. “En belangstellenden kunnen zich nog steeds melden. Er moet organisch materiaal aanwezig zijn in het water. Dus stadsparken zijn heel geschikt. Havenwater zouden we moeten testen.”

De precieze locatie is volgens Van Oers heel belangrijk, want de lampen zijn ook bedoeld om het brede publiek te informeren over waterkwaliteit. “We willen mensen leren om te zorgen voor water, bijvoorbeeld dat ze de eendjes niet moeten voeren of dat honden niet vlakbij het water moeten poepen. We kunnen allemaal iets doen om de waterkwaliteit te verbeteren.”

Behalve het brede publiek, verwacht Van Oers dat ook waterschappen in de metingen van POND geïnteresseerd zouden kunnen zijn. “In principe kunnen we elk uur meetgegevens doorgeven aan het waterschap. Dat stelt ze in staat om sneller in te spelen op wisselingen in de waterkwaliteit. Dat kan bijvoorbeeld bij zwemwater heel interessant zijn. Met Nova Innova streven we ernaar om zo snel mogelijk een of meerdere locaties het water een stem te geven met POND.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    W. Beekman · 9 months ago
    wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.