secundair logo knw 1

Eén op de vier Nederlanders blijft regelmatig thuis vanwege een gebrek aan toiletten in de buitenruimte. Bij mensen met maag-, en darmaandoeningen is dat zelfs de helft. Voor recreatie- en natuurgebieden presenteert de Maag Darm Lever Stichting nu een oplossing: het natuurtoilet.

In veel natuurgebieden zijn toiletten niet aanwezig of wel aanwezig, maar niet altijd geopend. Als ze niet aanwezig zijn ontbreekt het vaak aan infrastructuur. Daarom is er een natuurtoilet ontwikkeld dat niet aangesloten hoeft te worden op het riool en geen elektriciteit verbruikt. “De Postcodeloterij heeft ons een budget gegeven”, vertelt Pex Langenberg van de Maag Darm Lever (MLD) Stichting, “zodat we nu twintig van zulke toiletten kosteloos kunnen plaatsen.”

Pex LangenbergPex LangenbergDe Nederlandse drinkwaterbedrijven en waterschappen beheren veel natuurgebieden en werken nauw samen met natuurterreinbeheerders. Langenberg: “Deze organisaties kunnen een positieve rol spelen, als ze op de hoogte zijn van de problematiek en weten van deze mogelijke oplossing.”

Het probleem is dat darmpatiënten, maar bijvoorbeeld ook andere groepen als senioren, de deur niet uit willen als ze niet zeker weten dat ze gemakkelijk een toilet kunnen bereiken. “Bij darmpatiënten gaat het om de helft, bij de senioren om vier op de tien en over de gehele bevolking genomen is het een kwart van de mensen. Dat is dus echt een substantiële groep.”

Het natuurtoilet dat de MLD-stichting graag zou willen plaatsen in de buurt van Natura2000-gebieden, is onderhoudsarm. “Het gaat om een flink, rolstoeltoegankelijk gebouwtje, dat bovendien hufterproof is vormgegeven.”

Het toilet heeft verschillende bakken voor de urine en uitwerpselen, die vervolgens volgens het principe van verdamping worden verwerkt. “Het onderhoud blijft dus beperkt tot het af en toe legen en schoonmaken van de gebouwtjes en om ze te kunnen plaatsen is alleen een betonnen vloertje nodig. En voor de verdamping helpt het als het om een vrijstaande locatie is, dus als wind en zon vrij spel hebben.”

De eerste drie van deze natuurtoiletten zijn inmiddels geplaatst. Daarvoor werkte de MLD-stichting samen met Natuurmonumenten. “Wij stellen het toilet gratis beschikbaar, helpen bij het installeren en vervolgens ook bij het proces van vergunningsverlening.”

Het kan allemaal binnen enkele weken geregeld zijn, verwacht Langenberg. “En zo houden we niet alleen de natuurgebieden schoner, want het ontbreken van toiletten leidt tot allerlei vuil. Maar daarnaast kunnen we veel meer natuurgebieden toegankelijk maken voor mensen die nu noodgedwongen thuisblijven. Dat lijkt me toch ontzettend de moeite waard.”

Meer informatie is te vinden op de website van de Toiletalliantie.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.