secundair logo knw 1

Na een vrij intensief hoogwaterseizoen laat Rijkswaterstaat alle bouten controleren van stormvloedkering Ramspol. Alle drie de balgen waar de stuw uit bestaat, worden aan een onderwaterinspectie onderworpen.

De balgstuw Ramspol tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer hoort bij de zes landelijke stormvloedkeringen. Afgelopen winterseizoen ging de balgstuw meerdere keren dicht.

Afgelopen hoogwaterseizoen kenmerkte zich door een aanhoudende hoge stand van het IJsselmeer en krachtige wind, waardoor Ramspol veel in bedrijf was. Ramspol sloot tien keer bij een waterpeil van +0,50 meter NAP en een sterke noordwestenwind. Zoveel sluitingen in een winterseizoen is zelden voorgekomen sinds deze waterkering in 2002 in gebruik is. Stormvloedkering Ramspol beschermt de Kop van Overijssel en de stad Zwolle voor extreem hoge waterstanden.

Omdat de landelijke stormvloedkeringen absolute veiligheid moeten garanderen, worden ze intensief onderhouden. Sinds deze week vindt een onderzoek plaats op Ramspol naar de bouten waarmee het rubberen balgdoek onder water vastzit aan de betonconstructie.

TNO voert in opdracht van Rijkswaterstaat een steekproef uit op de bouten van de klemconstructie, waarmee het balgdoek vastzit aan de kering. Duikers controleren op verschillende aansluitingspunten of de druk van de bouten voldoende is. Tijdens de werkzaamheden is de vaargeul voor de binnenvaart overdag gestremd tot en met 10 juli.

De balgstuw bij Ramspol bestaat uit 3 opblaasbare balgen van zeer sterk rubberdoek. Bij storm worden de balgen opgeblazen met water en lucht tot 10 meter hoogte. Over een breedte van 300 meter is dan het IJsselmeer afgesloten van het Zwarte Water.

De andere vijf landelijk stormvloedkeringen zijn de Oosterscheldekering, Maeslantkering, Hollandse IJsselkering, Hartelkering, Haringvlietsluizen en Sluizencomplex IJmuiden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.