secundair logo knw 1

Bij gebiedsontwikkeling moet de klimaatopgave al meteen aan de voorkant worden meegenomen. Dat is een belangrijk uitgangspunt in een plan dat het Platform Water Vallei en Eem heeft gemaakt.

In het platform werken Waterschap Vallei en Veluwe en de zestien gemeenten in de Eempolder en de Gelderse Vallei samen. Deze regio krijgt, net als de rest van Nederland, in toenemende mate te maken met verschijnselen als extreme buien en langere periodes van droogte. Om de gevolgen van de klimaatverandering gezamenlijk aan te kunnen pakken, heeft het Platform Water Vallei en Eem (PWVE) het programmaplan Klimaatwerk in uitvoering gepresenteerd.

Tot voor kort stond het thema in de regio niet goed op de kaart, vertelt programmamanager Charles Rijsbosch van het PWVE. “Zowel de bestuurders als de medewerkers in de uitvoering wilden weten wat er precies aan de hand is en hoe zij hierop kunnen spelen. Daarom heeft het KNMI in 2016 de regionale klimaatontwikkelingen onderzocht. De problemen zijn hierdoor veel scherper in beeld. Zo blijkt dat sinds 1901 de gemiddelde jaartemperatuur met bijna twee graden is gestegen en de jaarlijkse hoeveelheid neerslag met 25 procent. Deze ontwikkelingen zetten zich door. Het onderzoek maakt duidelijk dat er nu iets moet gebeuren. Met het plan geven wij een forse impuls aan het klimaatbestendig inrichten van de regio.”

Het plan berust op twee pijlers: verzamelen en delen van kennis (meer weten) en echt aan de slag gaan (meer doen). Rijsbosch haalt er drie punten uit. “Allereerst is het belangrijk dat de klimaatopgave wordt meegenomen aan de voorkant van projecten voor gebiedsontwikkeling en niet pas achteraf. Om dat te stimuleren, organiseren we klimaatateliers in de gemeenten. Alle gemeentelijke afdelingen die zich bezighouden met de openbare ruimte, doen mee aan deze workshops. Ook bewoners en bedrijven worden erbij betrokken.”

Een ander belangrijk punt is het afkoppelen van hemelwater. “We gaan nog meer werk maken van de vermindering van lozingen op het riool. Voor afkoppelprojecten krijgen de gemeenten in de regio sinds 2016 een financiële tegemoetkoming van het waterschap.” Het derde punt dat Rijsbosch noemt, is deelname aan landelijke initiatieven. “Zoals de Operatie Steenbreek. In het kader hiervan stimuleren we dat mensen hun tuin groener maken. Dat zorgt voor een betere afvoer van regenwater.”

Lees het interactief vormgegeven plan Klimaatwerk in uitvoering. De resultaten van het KNMI-onderzoek zijn te vinden in een interactieve presentatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”