secundair logo knw 1

Het Twentekanaal

Rijkswaterstaat gaat het Twentekanaal doorspoelen om de verhoogde concentraties Hexachloorcyclohexaan (HCH) in het water te verdunnen. Het water wordt gecontroleerd afgevoerd naar het IJsselmeer. De maatregel wordt genomen om de waterkwaliteit te verbeteren zodat water uit het kanaal kan worden ingelaten om te voorzien in de watervraag in de achterliggende gebieden.

Het Twentekanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Oost-Nederland. Dit jaar hebben waterschappen nog geen water ingelaten, omdat er voldoende regen is gevallen. Maar de verwachting is dat dat de komende weken verandert, waardoor de watervraag in het gebied achter de inlaten toeneemt. Het is daarom zaak dat het water in het kanaal aan de kwaliteitsnormen voldoet.

In het Twentekanaal wordt al lange tijd HCH gemeten, maar eerder dit jaar zijn verhoogde concentraties vastgesteld. Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde concentraties. ”Pas als de oorzaak is achterhaald kan dit worden aangepakt”, schrijft het uitvoerende agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

HCH is vrijgekomen bij de productie van het bestrijdingsmiddel Lindaan, dat tot 1952 werd geproduceerd door Stork Chemie op een terrein in Hengelo. Door deze productie is de bodem op meerdere plekken in de regio verontreinigd geraakt, waardoor jarenlang grondwater met lage concentraties HCH het Twentekanaal infiltreerde.

De doorspoelmaatregel moet er nu voor zorgen dat de verhoogde HCH-vervuiling in het deel van het kanaal tussen Eefde en de sluis bij Delden en in de zijtak Almelo zodanig vermindert dat het water weer kan worden ingelaten.

Bij een HCH-gehalte van 0,02 microgram per liter kan Vechtstromen zijn inlaten openen en het achterliggende gebied voorzien van water, schrijft het waterschap. Hiermee wordt droogteschade aan landbouw, flora en fauna, watergangen en gebouwen voorkomen.

Het doorspoelen duurt ongeveer twee tot drie weken, stelt Rijkswaterstaat. Via gemaal Eefde wordt water uit de IJssel omhoog gepompt. Vervolgens stroomt het via het Twentekanaal, het Overijsselsch Kanaal (Almelo-De Haandrik), de Vecht en het Zwarte Water naar het IJsselmeer.

Het water in het deel van het kanaal tussen de sluis in Delden en de sluis in Hengelo wordt niet verdund en afgevoerd. Vechtstromen zal in dit deel geen water inlaten zolang de concentratie HCH te hoog is. Het waterschap probeert het water in dit gebied zo lang mogelijk vast te houden.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.