secundair logo knw 1

Het hoogheemraadschap van Rijnland zet in de Langeraarse Plassen voor het eerst een elektrisch aangedreven cutterzuiger in. Emissievrij baggeren op deze schaal is uniek voor Nederland, zegt het hoogheemraadschap.

De Langeraarse Plassen zijn ontstaan door turfwinning en bestaan uit een noordelijke en een zuidelijke plas die met elkaar verbonden. Ze zijn een van de 40 KRW-waterlichamen in het werkgebied van Rijnland.

De kwaliteit van het water en de ecologie in en om het water kunnen beter, aldus het hoogheemraadschap. Door de vele algen in het water en ook door zwevend slib, is het water troebel en groen. Het hoogheemraadschap wil met een reeks aan maatregelen de waterkwaliteit in de plassen verbeteren, zodat op termijn het doorzicht verbetert en de diversiteit van het leven toeneemt.

Volgens de plannen wordt midden in de plas een slibvang gegraven met een diameter van 200 meter. De grond die hierbij vrijkomt wordt verwerkt in een nieuw te realiseren natuurzone van circa 4 hectare. Het ontgraven van de slibvang gebeurt ook uitstootvrij met een elektrische kraan.

kaartje De Langeraarse Plassen. In het rondje staat de slibvang. Het rechthoekige blokje is de natuurzone. | Illustratie Rijnland

De natuurzone bestaat uit enkele eilanden en verder ondiep water. Om de natuurzone komen palenrijen om het gebied te beschermen. Het idee is dat water- en oeverplanten zo een betere kans krijgen zich te ontwikkelen met meer biodiversiteit tot gevolg. Pilots toonden aan dat dit heel succesvol kan zijn, stelt het hoogheemraadschap.

Uit de Noordplas wordt zowel verspreidbare baggerspecie (ca 375.000 m3) als niet verspreidbare baggerspecie (ca. 20.000 mᶟ) verwijderd. De schone baggerspecie wordt stikstof-uitstootvrij ontgraven met een elektrische cutterzuiger die wordt gevoed met groene stroom en gaat via een persleiding naar weilanddepots. De niet verspreidbare baggerspecie wordt met een (diesel) kraan op ponton ontgraven en per vrachtwagen afgevoerd.

Deze werkzaamheden duren naar verwachting twee jaar. In 2023 moet het project klaar zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen