secundair logo knw 1

Het hoogheemraadschap van Rijnland zet in de Langeraarse Plassen voor het eerst een elektrisch aangedreven cutterzuiger in. Emissievrij baggeren op deze schaal is uniek voor Nederland, zegt het hoogheemraadschap.

De Langeraarse Plassen zijn ontstaan door turfwinning en bestaan uit een noordelijke en een zuidelijke plas die met elkaar verbonden. Ze zijn een van de 40 KRW-waterlichamen in het werkgebied van Rijnland.

De kwaliteit van het water en de ecologie in en om het water kunnen beter, aldus het hoogheemraadschap. Door de vele algen in het water en ook door zwevend slib, is het water troebel en groen. Het hoogheemraadschap wil met een reeks aan maatregelen de waterkwaliteit in de plassen verbeteren, zodat op termijn het doorzicht verbetert en de diversiteit van het leven toeneemt.

Volgens de plannen wordt midden in de plas een slibvang gegraven met een diameter van 200 meter. De grond die hierbij vrijkomt wordt verwerkt in een nieuw te realiseren natuurzone van circa 4 hectare. Het ontgraven van de slibvang gebeurt ook uitstootvrij met een elektrische kraan.

kaartje De Langeraarse Plassen. In het rondje staat de slibvang. Het rechthoekige blokje is de natuurzone. | Illustratie Rijnland

De natuurzone bestaat uit enkele eilanden en verder ondiep water. Om de natuurzone komen palenrijen om het gebied te beschermen. Het idee is dat water- en oeverplanten zo een betere kans krijgen zich te ontwikkelen met meer biodiversiteit tot gevolg. Pilots toonden aan dat dit heel succesvol kan zijn, stelt het hoogheemraadschap.

Uit de Noordplas wordt zowel verspreidbare baggerspecie (ca 375.000 m3) als niet verspreidbare baggerspecie (ca. 20.000 mᶟ) verwijderd. De schone baggerspecie wordt stikstof-uitstootvrij ontgraven met een elektrische cutterzuiger die wordt gevoed met groene stroom en gaat via een persleiding naar weilanddepots. De niet verspreidbare baggerspecie wordt met een (diesel) kraan op ponton ontgraven en per vrachtwagen afgevoerd.

Deze werkzaamheden duren naar verwachting twee jaar. In 2023 moet het project klaar zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.