secundair logo knw 1

IJzerzanddrainage | Foto Rijnland

Rijnland verhoogt de subsidieverstrekking op ijzerzanddrainage van 40 procent naar 60 procent als bijdrage in de kosten. IJzerzanddrainage kan helpen om uit- en afspoeling van fosfaat naar het oppervlaktewater te verminderen en het hoogheemraadschap hoopt met verhoging van de subsidie agrariërs te stimuleren om deze methode toe te gaan passen.

IJzerzanddrainage maakt gebruik van ijzerzand, een restproduct uit de drinkwaterproductie, om opgeloste fosfor uit water te binden. De positieve invloed op de fosfaatbelasting van het oppervlaktewater bleek tijdens een jarenlange pilot van het hoogheemraadschap met bloembollenbedrijf JUB Holland en kennisinstituut Deltares. De uit- en afspoeling van fosfaat nam af tussen de 30 tot 60 procent met toepassing van ijzerzanddrainage, aldus Dolph Uittenbogaard van JUB Holland.

De positieve resultaten van het onderzoek zijn voor hoogheemraad Hans Schouffoer reden om de subsidiebijdrage te verhogen, schrijft het hoogheemraadschap. Verminderen van fosfaatuitstoot is belangrijk voor de biodiversiteit en voor de waterkwaliteitsdoelen van het Rijnland, zegt de dagelijks bestuurder. "Te veel fosfaat leidt tot overmatige groei van algen en waterplanten. Dat heeft een negatieve invloed op de waterkwaliteit en zorgt voor verstoring van het ecologisch evenwicht. Daarom zetten we ons in om de uitstoot van fosfaat vanuit de landbouw te verminderen.”

Op de website van Rijnland zegt onderzoeker Stefan Jansen van Deltares dat toepassen van ijzerzanddrainage maatwerk is. “IJzerzanddrainage laat positieve resultaten zien in deze pilot, maar dat betekent niet dat we het zomaar overal moeten aanleggen. Het is verstandig om goed af te wegen waar fosfaat voor de grootste problemen zorgt, waar het kostentechnisch kan en wat de alternatieven zijn.”

Via het landbouwportaal van Rijnland kunnen agrariërs een afspraak maken met een coach die gratis advies geeft over de mogelijkheden van deze subsidie, schrijft het hoogheemraadschap.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Willem Vroom · 1 months ago
    Hier worden boeren weer beloond voor vervuiling. Waarom niet de bron aanpakken, dus voorkomen dat fosfaat in het milieu komt, in plaats van op kosten van de belastingbetaler achteraf vervuiling proberen te verminderen? Dat is veel effectiever en duurzamer.   
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?