In de afgelopen jaren kwamen geregeld soms schrikbarende cijfers naar buiten over drugsgebruik in grote steden, afkomstig van screening van rioolwater. Ook in plattelandsgebieden bleek het drugsgebruik soms hoog. Nu is voor het eerst op basis van metingen aan rioolwater een schatting gemaakt van de omvang van de drugsmarkt in ons land.
In Water Matters, de kennisbijlage van H2O Magazine, beschrijven onderzoekers van KWR Water Research Institute en de Universiteit van Amsterdam hoe de omvang en de waarde van de drugshandel geschat kunnen worden door riooldata te combineren met straatprijzen, bevolkingsgegevens en kennis over hoe mensen de middelen uitscheiden.
Het onderzoek betrof amfetamine, MDMA en benzoylecgonine, een afbraakproduct van cocaïne. De jaarlijkse monetaire waarde van deze stoffen is op basis van de rioolwaterdata geschat op zo’n 900 miljoen euro per jaar (prijsniveau 2022). Voor amfetamine werd geen relatie met stedelijkheid aangetoond, voor de andere twee, en dan vooral voor cocaïne wel. Hoewel dit schattingen betreft en de metingen niet heel Nederland betreffen, komen ze wel overeen met andere schattingen en met Europese gegevens.
Andere onderzoeken in deze uitgave richten zich onder meer op de beoordeling van dijken in Limburg op het punt van piping - uitholling van de ondergrond van de dijk bij hoogwater. Dat gebeurt nu met de zogeheten Sellmeijer-rekenregel. Tijdens het hoogwater van juli 2021 werden minder gevallen van piping waargenomen dan verwacht. Deze discrepantie roept vragen op over de beoordelingsmethode voor dijken in Limburg. Zijn de normen misschien te behoudend?
Ook aandacht voor de waterkwaliteit in dichtbevolkte delta’s zoals Nederland. Deze ‘aquatische ecosystemen‘ staan onder druk door overexploitatie, vervuiling en klimaatverandering. Om betrouwbaardere kwaliteitsvoorspellingen te kunnen doen is betere monitoring en modellering van klimaateffecten nodig.
Om de bronnen voor de drinkwaterproductie ook in de toekomst veilig te stellen wil het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN extra voorraadbekkens aanleggen en het IJsselmeerwater voorzuiveren in een ‘zuiverend landschap’. Hoe zou zo’n landschap eruit kunnen zien?
De online editie van Water Matters is te vinden op deze website. Ook verschijnt er online een Engelstalige editie.