secundair logo knw 1

Marco Taal geeft op het Deltacongres een inkijkje in recente beleidskeuzes Ruimte voor de Rivier 2.0

Het aanleggen van nieuwe meestromende nevengeulen wordt gezien als een probaat middel voor verbetering van de almaar dalende bodems van de grote rivieren.

Dat heeft Marco Taal bekend gemaakt tijdens het Deltacongres 2024 in Almere. Taal coördineert de uitwerking van het rivierenbeleid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij maakt deel uit van de stuurgroep Ruimte voor de Rivier 2.0, zoals het programma Integraal Rivier Management is omgedoopt.

Op het Deltacongres gaf Taal een inkijkje in recente beleidskeuzes op hoofdlijnen die zijn gemaakt om de grote rivieren weerbaarder te maken voor extreem hoge en lage waterstanden. De stuurgroep ziet het zogeheten meergeulen-concept als een hoofdoplossing om de rivierbodemligging te verbeteren. Daarnaast zijn aanvullende zandsuppleties nodig.

Het concept is ontwikkeld door Bureau Stroming in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en ARK Rewilding Nederland. Het is opgenomen in het plan Levende Rivieren van WNF en druppelt nu dus door in het programma Ruimte voor de Rivier.

Het idee komt hierop neer: versmal de vaargeul met een harde oever waarachter een zandig eiland kom te liggen met een meestromende nevengeul waar circa 10 procent van het rivierwater permanent doorheen stroomt. Hierdoor neemt de eroderende kracht van de rivier af, waardoor de bodemerosie stopt. ”Dit is de nature based solution, een natuurlijke oplossing voor een maatschappelijk probleem”, stelt bureau Stroming.

Nijpende problemen
Ruimte voor de Rivier 2.0 gaat voorrang geven aan de plekken in de grote rivieren waar zich nijpende problemen voordoen als gevolg van de uitslijting van de rivierbodem. Dat is onder meer in de Waal bij Nijmegen, waar een harde drempel voor problemen dreigt te zorgen voor de scheepvaart.

In de Waalbocht bij Erlecom liggen bodemkribben die ook als risico voor de scheepvaart worden aangemerkt. Hier en daar dreigen kabels en leidingen die onder de rivier doorlopen, bloot te liggen. Op die plekken zal ook acuut aanvullend zand worden aangebracht.

“Met deze maatregelen hopende we de eroderende kracht uit het riviersysteem te halen. Met het meergeulen-concept denken we de waterstanden omhoog te kunnen brengen”, aldus Marco Taal en Marieke Hofstra, interimprogrammamanager Ruimte voor de Rivier 2.0.

Meer water door de IJssel
Zij kondigden ook aan dat er de keus wordt gemaakt om meer water door de IJssel te sturen, ten koste van de Waal. Nu krijgt de IJssel 13 tot 15 procent van het Rijnwater dat ons land binnenkomt. Dat moet worden opgeschroefd tot 20 procent. De IJssel voedt het IJsselmeer en dat is van vitaal belang voor de waterhuishouding van Noord-Nederland en voor de drinkwatervoorziening in Noord-Holland.

Het programma IRM – dat is omgedoopt tot herziening Ruimte voor de Rivier – moet in de loop van 2026 worden vastgesteld. Het wordt dan onderdeel van de herijking van de Deltabeslissing Rijn-Maasdelta en de Voorkeursstrategie Rivieren van het Deltaprogramma.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams