secundair logo knw 1

Het glastuinbouwbedijf op de foto is niet die van de lozende teler in het Westland

Een tuinder heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een omvangrijke lozing van het al lang verboden middel dichloorvos in het oppervlaktewater in het Westland. Het Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de veroorzaker opgespoord en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Het hoogheemraadschap vond in december 2023 tijdens een reguliere controle het middel in het oppervlaktewater. Het betrof een forse overschrijding: 6.000 keer de norm.

Na deze constatering is gekeken welke teeltbedrijven achter het betreffende meetpunt gevestigd zijn, schrijft het hoogheemraadschap. Dat heeft vervolgens met de NVWA deze bedrijven bezocht om de bron of bronnen van deze illegale lozing vast te stellen. “Eén bedrijf bekende verantwoordelijk te zijn voor het gebruik van het verboden middel. Ook is er aanvullend bewijs verzameld”, schrijft het hoogheemraadschap.

De lozing vanuit de kas naar het oppervlaktewater is beëindigd en sindsdien zijn er bij herhaalde metingen in het gebied geen nieuwe normoverschrijdingen van het middel geconstateerd.

Dichloorvos is een insecticide dat meestal wordt gebruikt om insecten en parasieten te bestrijden in kassen, schuren en voedselopslagplaatsen. Het geldt als schadelijk voor de gezondheid. Vanwege de gezondheidsrisico's is het gebruik van de stof sinds 2007 in de Europese Unie verboden.

Hoogheemraad Stijn van Boxmeer van Delfland noemt de illegale lozing ‘zeer zorgwekkend’. “Zeker omdat het gaat om een giftig gewasbeschermingsmiddel dat al jarenlang verboden is.” Het is volgens de bestuurder bij normoverschrijdingen complex om de daders op te sporen in het glastuinbouwgebied. Hij spreekt dan ook zijn tevredenheid uit over de samenwerking tussen Delfland en de NVWA die leidde tot tracering van het vervuilende bedrijf. Hij zegt erop te vertrouwen dat de veroorzaker ‘een straf krijgt die past bij de ernst van de vervuiling’.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Jos Peters · 2 months ago
    Tja, wat is een passende straf voor een teler die willens en wetens ons oppervlaktewater vervuilt met een verboden landbouwgif? Hoeveel heeft al het onderzoek gekost? Hoeveel kost de kwaliteitsbewaking (monstername, analyses, rapportage) van al het oppervlaktewater van alle waterschappen samen?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?