Met de uitreiking van de diploma’s en de presentatie van een speciaal magazine is de tweede ronde afgerond van het Klimaat- en Innovatieprogramma Waterschappen Internationaal, een training van het NWB Fonds voor waterschappers. ‘Internationaal werk is zoveel meer dan alleen kennis brengen’.
Het Klimaat- en Innovatieprogramma Waterschappen Internationaal (KIWI) ging in 2020 van start. Inmiddels zijn er twee lichtingen waterschappers opgeleid. “We begonnen als een soort programma waarin waterschappers kennis konden maken met Blue Deal-projecten”, vertelt Bert van Boggelen, directeur van het NWB Fonds.
“Maar inmiddels heeft het programma zich in een concretere richting ontwikkeld”, vervolgt Van Boggelen. “De KIWI-deelnemers – van elk waterschap een – zijn in het begin van het traject gekoppeld aan een vast Blue Deal project. Vervolgens kregen ze de opdracht om specifiek te kijken naar klimaatadaptatie binnen hun Blue Deal project.”
De nieuwe generatie KIWI’s kreeg dan ook als bijnaam de Climate Game Changers. “Blue Deal projecten zijn vaak sterk gericht op governance. Dat is heel belangrijk, maar de focus op klimaatadaptatie is daar een waardevolle aanvulling op. De KIWI’s begonnen daarom met een klimaatscan in het gebied om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen.”
Daarna werd het hun opdracht een zinvol project op te zetten. “Dat heeft hele mooie, concrete resultaten opgeleverd, bijvoorbeeld een herbeplantingsplan bij een dichtgeslibd stuwmeer, waarbij met de lokale bevolking is gezocht naar bomen en planten waar de mensen daar profijt van hebben. Een ander tastbaar resultaat is een plan voor betere irrigatie voor kleine boeren, zodat het waterverbruik kon dalen en de opbrengst kon stijgen.”
Minstens zo belangrijk als de resultaten bij de Blue Deal projecten noemt Van Boggelen de bijdrage die deelname aan het KIWI-traject levert aan de professionele ontwikkeling van de waterschappers. “De deelnemers zijn gedwongen hun dichtgeregelde Nederlandse gewoonten los te laten. Daar leer je ontzettend veel van en dat verandert je als professional. Dat zien leidinggevenden ook, zo blijkt bijvoorbeeld uit de interviews in het magazine dat we hebben gelanceerd.”
De invloed op de professionele ontwikkeling van de deelnemers is het element dat Van Boggelen nog meer naar voren wil halen in de derde editie van KIWI, die na de zomer volgend jaar van start zal gaan. “Waterschappers investeren veel in hun mensen. Door te investeren in KIWI snijdt het mes aan twee kanten. Internationaal werk levert een bijdrage aan het oplossen van waterproblemen en biedt waterschappers de kans om te groeien.”