secundair logo knw 1

De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft ook consequenties voor dijkversterkingsprojecten. Op de lijst die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vrijgegeven over projecten die in gevaar komen of reeds zijn stopgezet, staat het aantal van 30 tot 40 dijkversterkingsprojecten. Welke projecten dat zijn, blijft onduidelijk.

Gevraagd om een toelichting verwijst het Hoogwaterbeschermingsprogramma naar het ministerie van LNV. Daar wordt vervolgens gezegd dat er vooralsnog geen informatie wordt gegeven over welke dijkversterkingsprojecten in de knel komen. “We zijn nog aan het inventariseren. Voor het zomerreces komt er een brief met nadere uitleg.”

Of er nog meer dijkversterkingsprojecten bij kunnen komen op de lijst, blijft ook onduidelijk. Vooralsnog blijft de boodschap: we zijn bezig om de omvang van het probleem in kaart te brengen. En bepalen van omvang, consequenties en mogelijkheden per project is ingewikkeld, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Grote impact
De uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft grote impact. Een eerste inventarisatie levert een lijst op met een paar honderd projecten (infrastructuur, woningbouw, landbouw) die in de knel komen. Ze dragen op een of ander manier bij aan de stikstofuitstoot en dat geldt ook voor dijkversterkingsprojecten, zegt de woordvoerder van het ministerie van LNV.

Op basis van het PAS werd toestemming verleend aan deze projecten, waarbij de overheid als uitgangspunt had dat de veroorzaakte natuurschade door de stikstofuitstoot láter werd gecompenseerd. Maar daar is de natuur niet mee geholpen, oordeelde de Raad van State en zette een streep door het vergunningsinstrument.

In een debat met de Kamer moesten de ministers Schouten, Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer en Waterstaat) en Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) gisteravond uitleggen hoe het kabinet verder wil. Vinden van een oplossing is geen eenvoudige klus, zei Schouten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.