secundair logo knw 1

Vijver in het Utrechtse Maximapark l Foto HDSR

Het water in de sloten, singels, grachten en vijvers van de stad Utrecht kan de toets van de Kaderrichtlijn Water (KRW) nog lang niet overal doorstaan. De gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gooien er daarom meer dan honderd maatregelen tegenaan die de ecologische waterkwaliteit moeten verbeteren.

Hun samenwerking hebben ze deze week bekrachtigd met een gezamenlijk document. Dat beschrijft wie waarvoor verantwoordelijk is in deze versnelde aanpak. Het gaat om in totaal ruim honderd maatregelen, waaronder de aanleg van natuurvriendelijke oevers, de bestrijding van exotische waterplanten en het verminderen van zwerfafval.  

Volgens hoogheemraad Els Otterman lukt het verbeteren van de waterkwaliteit alleen in samenwerking met andere overheden, zoals de gemeente, en met inwoners. 

De maatregelen zorgen niet alleen voor schoner water in de stad, maar ook voor een betere waterkwaliteit in rivieren en kanalen ver daarbuiten, zegt Otterman in een verklaring. "Veel water staat namelijk met elkaar in verbinding."

Programma Gezond Water
Het zogenaamde Programma Gezond Water loopt tot en met 2028 en richt zich op de kleinere wateren in de stad: vijvers, sloten en plassen, maar ook de grachten en singels in de binnenstad. Juist hier is volgens de gemeente nog veel winst te behalen op ecologische waterkwaliteit. 

In elke wijk in Utrecht worden maatregelen uitgevoerd om die te verbeteren. Of het om honderd verschillende maatregelen gaat en welke dat dan zijn, kon de woordvoerder van HDSR vanmiddag niet zeggen. Hij verwijst naar de website van de gemeente, waar er enkele worden beschreven.

Onderwaterplantenbakken
Zo moet de aanleg van natuurvriendelijke oevers, waarbij het land geleidelijk overgaat in water, voor meer ruimte zorgen voor (water)planten en dieren. Als er geen ruimte is voor dergelijke oevers, worden onderwaterplantenbakken geplaatst of holtes gecreëerd voor kleine waterdieren en vissen. 

Verder worden oevers anders (later) gemaaid, sloten gebaggerd en zwerfafval en fietsen uit de grachten gevist. Exotische waterplanten worden aangepakt omdat zij andere planten verdringen en de doorstroming van het water belemmeren.

Ook inwoners wordt op hun verantwoordelijkheid gewezen, bijvoorbeeld om geen waterplanten of dieren uit hun vijver of aquarium in de sloot te gooien. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3?