secundair logo knw 1

Sam Collot D’Escury (Energie Nederland) en Hans de Groene ondertekenden de overeenkomst l Foto Vewin

Warmtenetten moeten woningen op grote schaal van het aardgas af gaan helpen. De drinkwaterbedrijven vrezen echter voor warmte-uitstraling in de ondergrond, waar ook hun leidingen lopen. In een gezamenlijke overeenkomst hebben Vewin en Energie Nederland daarom afspraken gemaakt over de onderlinge afstand. 

Het uitgangspunt is dat warmtenetten en drinkwaterleidingen overal 1,5 meter uit elkaar liggen. Die afstand kan voor een beperkt deel zonder aanvullend onderzoek teruggebracht worden tot 1 meter.

Mocht dat om een of andere reden niet lukken, dan kan in overleg tussen het warmte- en drinkwaterbedrijf eventueel van deze normen worden afgeweken. "Bijvoorbeeld op basis van locatiespecifiek onderzoek naar thermische beïnvloeding", zegt woordvoerder Noortje van Zijl van Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. 

Zij zijn gehouden aan de wet, die voorschrijft dat drinkwater aan de tap maximaal 25 graden Celsius mag zijn. Overschrijding van deze norm kan gevolgen hebben voor de drinkwaterkwaliteit en levert risico’s op voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld door legionellabesmetting.

Energietransitie
Klimaatverandering, een toename van warmtebronnen door verstedelijking en de energietransitie dragen bij aan opwarming van de bodem, aldus Vewin. En die vergroot de kans op ongewenste opwarming van drinkwater in ondergrondse drinkwaterleidingen. 

Samenwerking en duidelijke afspraken met Energie Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven, zijn daarom "essentieel om de drinkwaterkwaliteit te waarborgen en de energietransitie te faciliteren". 

Volgens Van Zijl zijn de gemaakte afspraken vooral preventief bedoeld en is het nu nog niet zo dat de drinkwaterleidingen te veel opwarmen. "Maar het wordt wel steeds drukker in de ondergrond en de vraag naar duurzame warmteoplossingen groeit."

Oproep aan gemeenten
Eenduidige afspraken over de ondergrondse infrastructuur waren er nog niet. Vewin is dan ook blij dat er nu een overeenkomst met de energiebedrijven ligt, maar benadrukt ook dat de netbeheerders dit niet alleen kunnen. Zij hebben de gemeenten nodig om de regie te voeren. 

"Gemeenten hebben hierbij een belangrijke rol, met name bij de inrichting, het beheer en het toezicht op het gebruik van de ondiepe ondergrond. Hierover zijn we in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten", zegt de woordvoerder. "De overeenkomst met Energie Nederland zien wij als een goede eerste stap."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.