secundair logo knw 1

De grootste wartmepomp van Nederland wordt geopend door (vlnr) gedeputeerde Huib van Essen (Provincie Utrecht), hoogheemraad Nanda van Zoelen (De Stichtse Rijnlanden), coo Karen de Lathouder (Eneco) en wethouder Lot van Hooijdonk (Gemeente Utrecht)

Op het terrein van de rioolwaterzuivering in Utrecht is vandaag de grootste warmtepomp van Nederland officieel in gebruik genomen. De installatie tapt warmte af uit het effluent van de rwzi en voorziet 20.000 huishoudens in Utrecht van warmte. "Het is het begin van hopelijk meer zuiveringen waar dit kan worden toegepast", zei hoogheemraad Nanda van Zoelen van De Stichtse Rijnlanden.

De warmtepomp op rwzi Utrecht is van Eneco. De energieleverancier vindt de locatie in het midden van woonwijken ideaal voor deze vorm van warmtevoorziening. Op korte afstand ligt een warmteoverdrachtstation van Eneco dat aansluit op het warmtenet.

De gunstige condities maken het project rendabel. Dat is niet overal het geval, zoals in Overvecht-Noord, het Utrechtse stadsdeel waar Eneco eerder dit jaar de stekker trok uit de ontwikkeling en aanleg van een warmtenet. Eneco was bang dat energie voor inwoners onbetaalbaar zou worden vanwege de hoge aanlegkosten van het net.

Het net waaraan de warmtepomp op rwzi Utrecht warmte levert, ligt er al 100 jaar en is daarmee het ‘oudste stadswarmtenet van Nederland’. Hier dus geen omvangrijke kosten voor de aanleg van een stadsnet.

“Hier hebben we een unieke kans om een warmtebron die midden in een grote stad ligt en heel toevallig heel dicht bij het net ligt, te koppelen” zei Karen de Lathouder, chief operating officer assets van Eneco, vanmorgen bij de officiële opening. “Daarvoor gebruiken we een techniek die niet nieuw is, in Scandinavië werken ze er al heel lang mee, maar op deze schaal is ze nog niet toegepast in Nederland. We hebben enorm hard gewerkt om deze innovatie op deze schaal in te zetten in Nederland. En we zijn er supertrots op dat het is gelukt. We lossen daarmee twee ambities in. Die van het hoogheemraadschap om circulair te worden en wij verduurzamen ons warmtenet.”

Op de rwzi wordt dagelijks zo’n 65 miljoen liter rioolwater verwerkt. Na behandeling wordt het effluent geloosd op de Stichtse Vecht. Voordat het gezuiverde afvalwater in de rivier stroomt, tapt Eneco nu 2.000 kuub per uur af om er de thermische energie uit te halen in de warmtewisselaar. De installatie is gemaakt van titanium, om corrosie te voorkomen. Na de warmteonttrekking wordt het gekoelde afvalwater (5oC) alsnog geloosd op de Vecht.

De warmtepomp brengt de temperatuur van het warmtenetwater naar 75°C tot 83°C voordat het in het stadsnet wordt gepompt. De installatie met een vermogen van 27 MW, produceert zo jaarlijks 583.000 gigajoule aan warmte. Dat staat gelijk aan de warmtevraag van circa 20.000 woningen, aldus Eneco. Een groot buffervat naast de warmtepomp moet voor een gelijkmatige aanvoer van het verwarmde stadswater zorgen, ook tijdens piekafnames.

De Stichtse Rijnlanden past op de rwzi Utrecht voor het eerst aquathermie toe, in dit geval thermische energie uit afvalwater voor de productie van warmte. Het is een maatschappelijke opdracht, zei hoogheemraad Van Zoelen. “Hier leren we van elkaar: hoe werk je samen, hoe leg je dat vast, wie doet wat? Het is het begin van hopelijk meer zuiveringen waar dit kan worden toegepast. Niet alleen bij ons, ook in de rest van Nederland. Het houdt niet op bij dit waterschap. Dit is de start van een verdere uitrol."

De bestuurder lichtte toe dat van de overige 15 overige afvalwaterzuiveringen die HDSR in beheer heeft, een analyse wordt gemaakt om te bepalen of een rendabele toepassing van aquathermie mogelijk is. De zuivering Nieuwegein in IJsselstein is daarbij kansrijk, aldus de bestuurder.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland