secundair logo knw 1

Ilustratie: Waterschap Noorderzijlvest

De komende jaren wordt 2.000 hectare nieuwe natuur gecreëerd in het Zuidelijk Westerkwartier, in de provincie Groningen. Dat gebeurt in elf deelgebieden. Drie deelgebieden worden ook ingericht om bij extreme regenval water te kunnen bergen.

Dit staat in de conceptplannen die de Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vorige week presenteerde. De plannen voor de waterbergingen maken deel uit van het project 'Droge Voeten 2050', een samenwerkingsverband waarin de noordelijke provincies en de waterschappen maatregelen nemen om de wateroverlast tot 2050 te kunnen tegengaan.

De combinatie van de aanleg van de waterbeheergebieden en de nieuwe natuur, zorgt volgens een woordvoerder van Waterschap Noorderzijlvest voor een win-winsituatie. "De aanleg van de nieuwe natuur maakt het Westerkwartier nog aantrekkelijker om te wonen en te ondernemen. Als overheden hoeven we nu niet twee maal achter elkaar in het gebied aan het werk, kunnen samen werkzaamheden uitvoeren en de contacten met de inwoners coördineren. Dat geeft minder overlast voor het gebied."

De gebieden De Dijken/Bakkerom, De Drie Polders en beeksysteem Dwarsdiep zijn aangewezen als locatie voor waterberging. Bij hoog water kan laatstgenoemde beek de lagergelegen graslanden overstromen. De Dijken en De Drie Polders zijn polders waar tijdelijk extra water kan worden ingelaten. "Door deze drie waterbeheergebieden, in combinatie met de uitbreiding van gemaal H.D. Louwes, zorgen we de komende jaren voor droge voeten in ons waterschapsbeheergebied."

De uiteindelijke beslissing over de voorstellen van de Gebiedscommissie is aan de provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest. Naar verwachting zal de aanleg van de natuurgebieden in 2019 van start gaan. Er wordt begonnen met de inrichting van de waterbergingsgebieden.

Meer informatie over de gebiedsinrichting van het Zuidelijk Westerkwartier leest u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.