Amsterdam heeft een speciaal putdeksel onthuld dat refereert aan het 750-jarig bestaan van de stad. Het door kunstenaar Alex Fischer ontworpen deksel heeft deze week een plek gekregen op het Waterlooplein. Wethouder Melanie van der Horst en kinderburgemeester Rüya onthulden de putdeksel.
Het kunstproject is een eerbetoon aan de verborgen infrastructuur onder de stad, waarvan de aangeleg ongeveer 150 jar geleden begon. Het rioolstelsel voor afvoer van afval- en regenwater speelt sinsdien een onmisbare rol in de waterhuishouding van Amsterdam, schrijft Waternet, het watercyclusbedrijf van de stad, dat het speciale deksel heeft laten ontwerpen. Het deksel zal op verschillende plekken in de stad worden geplaatst.
Amsterdam telt meer dan 150.000 putdeksels. Ze geven toegang tot het rioolstelsel onder de stad. Saskia de Haas, directeur assets en operatie bij Waternet: “Voor veel Amsterdammers een onzichtbare wereld die 750 jaar terug nog open bloot op straat lag. Ooit werd al het afvalwater nog in de grachten geloosd. Met deze putdeksel sluiten we aan bij de ambities van Amsterdam 750 jaar om onbekende verhalen te vertellen en willen we toekomstige generaties bewustmaken van een bijzondere ondergrondse wereld.”
Met de symbolische overhandiging van de eerste Amsterdam 750 jaar putdeksel sluit Waternet aan bij de ambities van de jubilerende stad: vertellen van onbekende verhalen en toekomstige generaties bewust maken van een nieuwe, onzichtbare ondergrondse wereld.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen