Een deel van de 19 kilometer lange dijk tussen Tiel en Waardenburg zal door waterschap Rivierenland worden uitgerust met sensoren, die continu de waterdruk in de dijk meten. Het zogenoemde Dijk Monitoring- en Controleringssysteem. Nog dit jaar wil het waterschap beginnen met de aanleg.
Bij hoogwater, of een hoge grondwaterstand in de dijk, kan de dijk gaan schuiven en bezwijken. In gebieden met weinig bebouwing is dit te ondervangen door de dijk in grond te verstevigen. De methode met sensoren - die aangeven als de druk te hoog wordt, waarna het water automatisch wordt opgepompt en afgevoerd - is een oplossing in gebieden met veel bebouwing.
Volgens Jasper van Gestel van waterschap Rivierenland, is het voor het eerst in Nederland dat deze techniek met dit doel wordt ingezet. " Het DMC-systeem in de dijk is niet nieuw. Tot nu toe werd het altijd voor piping gebruikt, dus om te vermijden dat de dijk wordt uitgehold door het wegstromen van zand. Wij hopen trouwens ook dat het DMC-systeem dit piping-probleem oplost. Op die manier willen we twee vliegen met een klap slaan."
Het is nog niet bekend welk gedeelte van de dijk wordt uitgerust met het DMC-systeem. Dat hangt af waar de ondergrond geschikt is en waar het mogelijk is om het water af te voeren. Dat kan verderop in de rivier zijn of in de sloten en waterwegen achter de dijk. "Dat onderzoek loopt, evenals het onderzoek naar de precieze kosten. Ik ga er wel vanuit dat we dit jaar kunnen beginnen met de aanleg. Als het systeem eenmaal draait, hopen we veel te leren en te ontdekken of we het ook bij de versterking van andere dijken in kunnen zetten."
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen