secundair logo knw 1

De waterschappen hebben een volledig ‘circulair biertje’ geproduceerd, gemaakt van gezuiverd rioolwater. Behalve het bier zelf zijn ook het brouwproces, het etiket, de inkt op het etiket, het flesje en het bierkratje circulair. Met het bier willen de waterschappen laten zien dat het hele bierproductieproces met grondstoffen uit de drinkwaterproductie en (riool)waterzuivering kan worden gerealiseerd. Tegelijk is de actie een oproep aan de overheid om haast te maken met het opheffen van de afvalstatus van de grondstoffen.

De naam van het bier is Ontboezeming. Er zijn honderd flesjes van gemaakt, vertelt Jouke Boorsma van AquaMinerals, de afzetorganisatie van grondstoffen en energie uit de watersector. “Het kan zijn dat we er nog een batch van maken, omdat er de nodige vraag naar is, maar daar blijft het wel bij. Het is een ludieke actie.”

Het water dat is gebruikt voor het bier, is door de puurwaterfabriek NieuWater in Emmen geproduceerd ‘ultrapuur water’. Het glas van het bierflesje is gemaakt met calciet (kalk), dat vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. Het papieren etiket van het flesje is nu gemaakt van papier waarin bermgras is verwerkt, maar dat kan ook van cellulose: teruggewonnen toiletpapier.

De drukinkt van Ontboezeming is gemaakt van vivianiet, een ijzerfosfaat uit zuiveringsslib. Het etiket is met ‘bioplastic’-lijm op het flesje geplakt. Bacteriën uit de afvalwaterzuivering produceren dit polymeer. De flesjes bier worden vervoerd in een 3D geprint duurzaam bierkrat. De hoofdingrediënten van het krat zijn de grondstoffen cellulose en Kaumera uit rioolwater en calciet uit drinkwater. Om het bierkrat te verstevigen, is gebruikgemaakt van een biocomposiet waarin ook weer cellulose en calciet zijn verwerkt.

Ontbozeming by

Het bier wordt her en der uitgedeeld, onder meer op het onlangs gehouden congres van de International Water Association (IWA) in Kopenhagen, vertelt Boorsma. Verspreiden is een manier om de productiemogelijkheden van grondstoffen uit de watersector onder de aandacht te brengen. Maar met het volledig circulaire bier willen de waterschappen ook aandacht vragen voor de status van de grondstoffen waarmee het bier is gemaakt.

Want deze teruggewonnen reststoffen uit riool- en drinkwater worden - nog altijd - als afvalstof gezien. Daar willen de waterschappen vanaf, want door de afvalstatus gelden bij verwerken, toepassen en vervoeren, regels en vergunningprocedures die de afzet van de stoffen bemoeilijken. Dat strookt niet met de transitie naar een circulaire economie, waarop wordt ingezet door de overheid, aldus de waterschappen, die erop wijzen dat het transitietempo omhoog moet om het gestelde doel - volledig circulaire economie in 2050 - te halen.

Ze dringen er dan ook al langere tijd op aan dat de afvalwet en regelgeving die stammen uit de jaren 70, worden aangepast. Die aanpassing gaat moeizaam. “Maar we maken er wel stappen in”, zegt Boorsma. “Zo verliest struviet deze maand zijn afvalstatus.” Het is een belangrijke stap, want het mineraal struviet is zeer geschikt als nutriënt voor de landbouw en wordt door AquaMinerals voor de waterschappen in de markt gezet.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.