secundair logo knw 1

De waterschappen verwachten dit jaar rond de 36 procent van het totale energieverbruik zelf op te wekken met duurzame energie. Voorwaarde is wel dat de schappen toestemming krijgen om duurzame energie die door derden op de terreinen van de waterschappen wordt geproduceerd, mee te mogen tellen bij de eigen energieproductie.

Als er een akkoord komt is realisering van het doel voor 2020 een stuk dichterbij gekomen. In dat jaar willen de waterschappen 40 procent van de energie zelf opwekken. "De lobby is er nu op gericht om de productie door derden op onze terreinen voor ons te laten meetellen," laat woordvoerder Jane Alblas van de Unie weten.

Het doel om in 2020 40 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, is één van de klimaatambities die de waterschappen hebben afgesproken. Volgens de Unie zijn de schappen hard op weg om die doelen te halen. Die verwachting spreekt de Unie uit op basis van de Klimaatmonitor Waterschappen 2016, die ze deze week openbaar maakte. Daarin wordt geschetst welke resultaten de schappen in 2015 boekten op gebied van duurzame energieproductie, uitstootvermindering van broeikasgassen en duurzame inkoop.

Volgens de monitor wekten de schappen in 2015 29,7 procent van hun energieverbruik zelf op met eigen duurzame energie (vooral biogas). Er werd nog eens 6 procent aan duurzame energie opgewekt door het beschikbaar stellen van eigen terrein (zuiveringsinstallaties, dijken) aan andere producenten van duurzame energie.  

De CO2-uitstoot daalde in de periode 2005 tot 2015 met 45 procent, ruim meer dan de 30 procent die als doel was gesteld voor 2020. De inkoop door de schappen was in 2015 98 procent duurzaam, schrijft de Unie. Met dat percentage bleven de waterschappen net beneden de ambitie die ze voor 2015 hadden afgesproken: 100 procent duurzame inkoop.

Het realiseren van de laatste 2 procent is moeilijk, beaamt Alblas. Ze geeft daarbij aan dat de waterschappen bij het realiseren van deze en ook de andere ambities gebaat zijn bij aanpassing van wet- en regelgeving. Zo bepleiten de waterschappen dat fiscale hobbels worden weggenomen als decentrale overheden willen samenwerken bij duurzame inkoop.

Alblas: "Het zal evengoed veel tijd en moeite kosten om de 100 procent te halen. En de waterschappen stoppen liever hun tijd en moeite in de realisatie van meer maatschappelijke waarde in projecten. Hiervoor hebben wij met mede-overheden en andere maatschappelijke partners recent nieuwe afspraken gemaakt in de Green Deal Duurzaam GWW en Manifest MVI."

Een verzoek tot verruiming van de regelgeving hebben de waterschappen ook neergelegd voor wat betreft de energievoorziening. Dat gebeurde deze maand aan het adres van het kabinet samen met de provincies en gemeenten middels de investeringsagenda ‘Naar een duurzaam Nederland’. De waterschappen hebben daarin aangegeven dat zij hun inzet verder verhogen met de ambitie om 100 procent energieneutraal te worden in 2025 met energieproductie op hun eigen terreinen. 

Om dat te kunnen halen moet het kabinet wel de regels aanpassen, aldus de Unie. Bestuurslid Dirk-Siert Schoonman zegt het zo: “Met onze investeringsagenda vragen wij het nieuwe kabinet om mee te investeren in nationale programma’s en knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen. Voorbeeld hiervan is het toestaan dat waterschappen meer duurzame energie opwekken dan alleen voor eigen gebruik.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”