secundair logo knw 1

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Hittestress is in Europa de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen die gerelateerd zijn aan het klimaat. Jaarlijks overlijden hieraan gemiddeld meer dan 175.000 mensen volgens de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Daarmee is Europa verantwoordelijk voor 36 procent van het aantal dodelijke slachtoffers in de hele wereld in verband met hitte (naar schatting jaarlijks gemiddeld 489.000 tussen 2000 en 2019). In de afgelopen twintig jaar nam in Europa de sterfte vanwege hittestress met zo’n 30 procent toe.

Europa warmt snelst op
Van de zes WHO-regio’s warmt Europa het snelst op, met een temperatuurstijging die ongeveer tweemaal zo hoog is als het mondiale gemiddelde. “Daarvan betalen de inwoners van de 53 lidstaten de ultieme prijs”, zegt Hans Kluge, de regionaal directeur voor Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie. “De drie warmste jaren die ooit zijn gemeten voor de Europese regio vonden allemaal plaats sinds 2020. De tien warmste jaren dateren vanaf 2007.”  Foto: WHO / Antoine Tardy

Hoge temperaturen verergeren chronische aandoeningen. Kluge noemt cardiovasculaire, respiratoire en cerebrovasculaire ziekten, geestelijke gezondheidsproblemen en aan diabetes gerelateerde aandoeningen. “Extreme hitte is vooral een probleem voor ouderen, in het bijzonder voor alleenstaanden. Het kan ook extra belastend voor zwangere vrouwen zijn.”

Meer aandacht voor preventie nodig
De Belgische directeur benadrukt het belang van preventie. Meer dan twintig Europese landen hebben actieplannen waarmee ze de gevolgen van zeer warm weer willen verminderen voor kwetsbare mensen. “Bemoedigend maar niet voldoende om alle gemeenschappen te beschermen.”

Om het bewustzijn over de gevaren van extreme hitte te vergroten, houdt de Europese afdeling van de WHO ieder jaar in de zomerperiode een #KeepCool-campagne. Hierin staan vier eenvoudige richtlijnen centraal voor hoe mensen kunnen omgaan met een hittegolf: blijf uit de hitte, probeer je woning koel te houden, hou je lichaam koel en gehydrateerd, en zorg goed voor jezelf en anderen.


EXTREME HITTE IN ZUID-EUROPA NIET ZELDZAAM MEER

Komend weekend worden in Spanje zeer hoge temperaturen verwacht, zelfs meer dan 43 graden Celsius in het zuiden. Het is tekenend voor het uitzonderlijk warme weer, dat deze zomer in het Middellandse Zeegebied zorgt voor dodelijke slachtoffers en veel bosbranden. Wetenschappers van World Weather Attribution hebben de hittegolf in de julimaand onderworpen aan een nader onderzoek. Zij concluderen dat deze gebeurtenis verband houdt met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Zo’n extreme hittegebeurtenis is niet langer iets zeldzaams in Mediterrane landen, maar kan in het huidige klimaat gemiddeld eens in de tien jaar worden verwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.