Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van waterschap Hunze en Aa's moet ‘vastgelopen dossiers’ in de hersteloperatie van huizen in het Groningse aardbevingsgebied vlot trekken. Ten Brink gaat aan de slag als voorzitter/adviseur van het nieuwe Interventieteam Vastgelopen Dossiers.
Demissionair ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Stef Blok van Economische Zaken hebben Ten Brink bereid gevonden om oplossingen te zoeken voor vastgelopen dossiers in het aardbevingsgebied, waar huizen schade hebben opgelopen door aardschokken als gevolg van de gaswinning. Er wordt gewerkt aan herstel en versterking van gebouwen, maar niet in alle gevallen leidt dat tot oplossingen.
Het Interventieteam met Ten Brink als adviseur en voorzitter is gestart met de voorbereiding van het afhandelen van vastgelopen dossiers. Het team krijgt ‘ruim mandaat’ om maatwerkoplossingen te bieden, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en gemeenten kunnen schrijnende gevallen aandragen.
De ministers stellen het interventieteam 50 miljoen euro beschikbaar voor het vinden van oplossingen. Ten Brink die het aardbevingsgebied kent uit zijn tijd als burgemeester van de voormalige gemeente Slochteren, ziet die 50 miljoen euro als startbedrag, zo laat hij aan rtv Drenthe weten. De dijkgraaf gaat onbezoldigd aan de slag.