secundair logo knw 1

André van der Zande is aangesteld als Ambassadeur Natuurinclusief. Hij gaat een leidende rol spelen in de omslag naar een natuurinclusieve samenleving.

Andre van der Zande 180 vk André van der ZandeVan der Zande is 15 oktober begonnen. Hij wordt voorzitter van het nog op te richten Nationaal Overleg Natuurinclusief. In dit overleg treffen leiders uit verschillende maatschappelijke sectoren elkaar om de transitie te versnellen en verbreden. Als ambassadeur opereert Van der Zande onafhankelijk, waarbij hij wel de voortgang bespreekt met de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.

Basis voor het nationaal overleg vormt de agenda 1.0 die 10 juni is vastgesteld door de ministerraad. Maatschappelijke, private en publieke partijen moeten acties uit de Agenda 1.0 uitvoeren en daarnaast nieuwe ambities en plannen maken voor de volgende fase. De resultaten krijgen hun weerslag in de Agenda Natuurinclusief 2.0. die in het najaar van 2023 aan de Tweede Kamer moet worden aangeboden.

Doel van de Agenda Natuurinclusief is te zorgen dat in alle delen van de samenleving de natuur wordt versterkt en dat de mogelijkheden van natuur worden benut. “Meer natuur houdt Nederland veiliger bij hoog en laag water, legt extra CO2 vast, maakt steden en dorpen beter toegerust op het veranderende klimaat, vergroot de sociale cohesie en vermindert ziekte(last)”, aldus de Agenda Natuurinclusief.

Van der Zande is voormalig directeur-generaal van het RIVM en voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Momenteel is hij lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, voorzitter van de Stichting Nationale Database Flora en Fauna, lid bestuur Veenweiden Innovatiecentrum en plaatsvervangend voorzitter van de Council van de stichting Nature for Health. Van der Zande studeerde biologie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw