Doris van Halem spreekt vrijdag 16 juni haar inaugurele rede uit. In de lezing met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & Zuivering in op de drinkwaterschaarste.
Van Halem is juli vorig jaar benoemd aan de TU Delft. In haar onderzoek richt ze zich op het gedrag van verontreinigingen in natuurlijke wateren voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterbehandelingstechnologieën. Als programmaleider van het TU Delft-programma Delft Global Initiative | Water for Impact is zij voorts verantwoordelijk voor het stimuleren van wateronderzoek in en met het Globale Zuiden.
In haar inaugurele rede met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar in op drinkwaterschaarste. "Het zal steeds moeilijker worden om aan drinkwater te komen. We moeten dus op zoek naar nieuwe waterbronnen, die moeilijker te zuiveren zijn. Denk aan oppervlaktewater of brak water." Om deze moeilijke waterbronnen te zuiveren, werkt Van Halem aan nieuwe technologieën. "Ik hou van natuurlijke en biologische methoden, zoals zandfilteren. Natuurlijke materialen, organismen en chemicaliën doen het werk, dat heel weinig energie kost en een kleine voetafdruk achterlaat.”
Doris van Halem studeerde aan de TU Delft cum laude af in Civiele Techniek en Geowetenschappen. Voor haar afstudeeronderzoek ontving ze de Gijs Oskam-prijs. In 2011 voltooide zij haar promotieonderzoek (ook cum laude) naar de verwijdering van ijzer en arseen in de ondergrond voor de drinkwatervoorziening in Bangladesh. Dit onderzoek werd bekroond met de Steven Hoogendijk-prijs.
In 2015 ontving ze de UNESCO-L'Oréal For Women in Science award, gevolgd door een research fellowship bij KNAW NIAS.