secundair logo knw 1

Doris van Halem spreekt vrijdag 16 juni haar inaugurele rede uit. In de lezing met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & Zuivering in op de drinkwaterschaarste. 

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemVan Halem is juli vorig jaar benoemd aan de TU Delft. In haar onderzoek richt ze zich op het gedrag van verontreinigingen in natuurlijke wateren voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterbehandelingstechnologieën. Als programmaleider van het TU Delft-programma Delft Global Initiative | Water for Impact is zij voorts verantwoordelijk voor het stimuleren van wateronderzoek in en met het Globale Zuiden.

In haar inaugurele rede met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar in op drinkwaterschaarste. "Het zal steeds moeilijker worden om aan drinkwater te komen. We moeten dus op zoek naar nieuwe waterbronnen, die moeilijker te zuiveren zijn. Denk aan oppervlaktewater of brak water." Om deze moeilijke waterbronnen te zuiveren, werkt Van Halem aan nieuwe technologieën. "Ik hou van natuurlijke en biologische methoden, zoals zandfilteren. Natuurlijke materialen, organismen en chemicaliën doen het werk, dat heel weinig energie kost en een kleine voetafdruk achterlaat.”

Doris van Halem studeerde aan de TU Delft cum laude af in Civiele Techniek en Geowetenschappen. Voor haar afstudeeronderzoek ontving ze de Gijs Oskam-prijs. In 2011 voltooide zij haar promotieonderzoek (ook cum laude) naar de verwijdering van ijzer en arseen in de ondergrond voor de drinkwatervoorziening in Bangladesh. Dit onderzoek werd bekroond met de Steven Hoogendijk-prijs.

In 2015 ontving ze de UNESCO-L'Oréal For Women in Science award, gevolgd door een research fellowship bij KNAW NIAS.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3?