secundair logo knw 1

De Nederlandse kunstenaar Marjolijn Dijkman is een van de zeven kunstenaars die door het Europese Horizon 2020-project WaterLANDS zijn uitgekozen om als ‘artist in residence’ te participeren in herstelprojecten van wetlands in Europa. Dijkman gaat zich richten op de Eems-Dollard Delta, een van de projecten van WaterLANDS.

Marjolijn Dijkman 180 vk Marjolijn DijkmanDijkman werkt aan meerjarige procesmatige onderzoeksprojecten die resulteren in verschillende werken, evenementen, tentoonstellingen en publicaties. Ze schrijft zelf over haar werk: “Ik ben een op onderzoek gebaseerde en multidisciplinaire kunstenaar die gebruik maakt van film, fotografie, beeldhouwkunst en installatie. Mijn praktijk richt zich op de punten waar cultuur en andere onderzoeksgebieden elkaar kruisen.”

WaterLANDS is een vijfjarig, door de EU Green Deal gefinancierd project. Doel is om beschadigde wetlands in heel Europa te herstellen en de basis te leggen voor bescherming in grotere gebieden. In vijftien gebieden wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden tot herstel. In zes gebieden wordt ervaring opgedaan met praktische uitvoering en de Eems-Dollard Delta is er daar één van.

WaterLANDS wil kunst ‘een integraal onderdeel’ laten zijn van het herstel van de wetlands. “Wij zien kunst en wetenschap als complementaire disciplines, die beide gedreven worden door nieuwsgierigheid en onderzoek. Ze kunnen verschillende perspectieven op herstel bieden en leiden tot unieke samenwerkingen”, schrijft de organisatie.

Een oproep van de WaterLANDS om te solliciteren naar ‘een artistieke deeltijdstage’ bij een van de zes wetland ‘action sites’, leverde 500 projectaanvragen op. Daarvan werden er zes geselecteerd. Ze worden uitgevoerd door zeven kunstenaars. Dat zijn: Maria Nalbantova (Bulgarije), Elo Liiv (Estland), Christine Mackey (Ierland), Claudio Beorchia (Italië), Marjolijn Dijkman (Nederland), en het duo Laura Harrington en Fiona MacDonald (Verenigd Koninkrijk).

Zij zullen ongeveer een maand per jaar participeren in het herstelproject van een van de zes locaties. Tijdens deze residentie moet elke kunstenaar nadenken over het herstel van de locatie, gemeenschappen erbij betrekken, het bewustzijn van het belang van herstel vergroten en kennis helpen creëren en delen binnen en buiten het project.

De stages, zo is de bedoeling, monden uit in een tentoonstelling tijdens het slotevenement van het project in 2026. Daar zullen de ‘artist residencies’ hun werken laten zien.

Dijkman zal haar bijdrage baseren op haar ervaringen met het herstel van de Eems-Dollard Delta, waarvan grote delen zijn aangewezen als Natura 2000-gebied, zowel in Nederland als in Duitsland. Het estuarium, waarvan de waterkwaliteit slecht is door het vele slib, wordt bedreigd door de stijging van de zeespiegel. Door de aanleg van een dubbele dijk wordt via WaterLANDS een proefgebied van ongeveer 39 hectare ontwikkeld, waarin, verdeeld over drie compartimenten, wordt ingezet op kleiwinning en natuurontwikkeling, aquacultuur en zilte landbouw.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.