secundair logo knw 1

De Nederlandse kunstenaar Marjolijn Dijkman is een van de zeven kunstenaars die door het Europese Horizon 2020-project WaterLANDS zijn uitgekozen om als ‘artist in residence’ te participeren in herstelprojecten van wetlands in Europa. Dijkman gaat zich richten op de Eems-Dollard Delta, een van de projecten van WaterLANDS.

Marjolijn Dijkman 180 vk Marjolijn DijkmanDijkman werkt aan meerjarige procesmatige onderzoeksprojecten die resulteren in verschillende werken, evenementen, tentoonstellingen en publicaties. Ze schrijft zelf over haar werk: “Ik ben een op onderzoek gebaseerde en multidisciplinaire kunstenaar die gebruik maakt van film, fotografie, beeldhouwkunst en installatie. Mijn praktijk richt zich op de punten waar cultuur en andere onderzoeksgebieden elkaar kruisen.”

WaterLANDS is een vijfjarig, door de EU Green Deal gefinancierd project. Doel is om beschadigde wetlands in heel Europa te herstellen en de basis te leggen voor bescherming in grotere gebieden. In vijftien gebieden wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden tot herstel. In zes gebieden wordt ervaring opgedaan met praktische uitvoering en de Eems-Dollard Delta is er daar één van.

WaterLANDS wil kunst ‘een integraal onderdeel’ laten zijn van het herstel van de wetlands. “Wij zien kunst en wetenschap als complementaire disciplines, die beide gedreven worden door nieuwsgierigheid en onderzoek. Ze kunnen verschillende perspectieven op herstel bieden en leiden tot unieke samenwerkingen”, schrijft de organisatie.

Een oproep van de WaterLANDS om te solliciteren naar ‘een artistieke deeltijdstage’ bij een van de zes wetland ‘action sites’, leverde 500 projectaanvragen op. Daarvan werden er zes geselecteerd. Ze worden uitgevoerd door zeven kunstenaars. Dat zijn: Maria Nalbantova (Bulgarije), Elo Liiv (Estland), Christine Mackey (Ierland), Claudio Beorchia (Italië), Marjolijn Dijkman (Nederland), en het duo Laura Harrington en Fiona MacDonald (Verenigd Koninkrijk).

Zij zullen ongeveer een maand per jaar participeren in het herstelproject van een van de zes locaties. Tijdens deze residentie moet elke kunstenaar nadenken over het herstel van de locatie, gemeenschappen erbij betrekken, het bewustzijn van het belang van herstel vergroten en kennis helpen creëren en delen binnen en buiten het project.

De stages, zo is de bedoeling, monden uit in een tentoonstelling tijdens het slotevenement van het project in 2026. Daar zullen de ‘artist residencies’ hun werken laten zien.

Dijkman zal haar bijdrage baseren op haar ervaringen met het herstel van de Eems-Dollard Delta, waarvan grote delen zijn aangewezen als Natura 2000-gebied, zowel in Nederland als in Duitsland. Het estuarium, waarvan de waterkwaliteit slecht is door het vele slib, wordt bedreigd door de stijging van de zeespiegel. Door de aanleg van een dubbele dijk wordt via WaterLANDS een proefgebied van ongeveer 39 hectare ontwikkeld, waarin, verdeeld over drie compartimenten, wordt ingezet op kleiwinning en natuurontwikkeling, aquacultuur en zilte landbouw.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw