secundair logo knw 1

Kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen heeft met de SunGlacier de Over Hoop Prijs 2021 gewonnen. De SunGlacier condenseert waterdamp uit de buitenlucht en geldt als geschikte watermaker in droge, hete gebieden.

Ap Verheggen 180 vk Ap VerheggenDe Over Hoop Prijs is een jaarlijkse prijs (trofee en 25.000 euro) van de Stichting Over Holland en is bestemd voor een persoon of organisatie die ‘in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde op het grensvlak van cultuur en maatschappij’. Deze keer waren 127 initiatieven voorgedragen. De jury koos unaniem de SunGlacier van Verheggen als winnaar.

Verheggen werkt sinds 2010 met steun van Peter van Geloven en anderen aan de inmiddels gepatenteerde technologie en ontwikkelde een kleinere versie, de Droppler 20, die dagelijks 30 liter water per dag produceert. Deze versie wordt door het ministerie van Defensie gebruikt in hete en droge gebieden, zoals Mali. Op de World Expo 2020 in Dubai was de SunGlacier-techniek afgelopen najaar de grote blikvanger van het Nederlands paviljoen, ‘de groeiende waterval’ leverde 1.200 liter water per dag. De kunstenaar werkt nu aan een uitvoering in een rugzak.

De jury van de Over Hoop Prijs heeft grote bewondering voor Verheggen: “Met het visionaire van de kunstenaar, het uithoudingvermogen van de pionier, de niet aflatende nieuwsgierigheid van de uitvinder en het engagement van een wereldburger werkt hij aan een betaalbare, uitvoerbare en opschaalbare oplossing voor de levensbedreigende waterschaarste van nu en de toekomst. Omdat hij zijn beperkingen kent, omringt hij zich met wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs die kunnen waarmaken wat hij voor zich ziet. Hij werkt collectief aan een collectief probleem.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw