secundair logo knw 1

Kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen heeft met de SunGlacier de Over Hoop Prijs 2021 gewonnen. De SunGlacier condenseert waterdamp uit de buitenlucht en geldt als geschikte watermaker in droge, hete gebieden.

Ap Verheggen 180 vk Ap VerheggenDe Over Hoop Prijs is een jaarlijkse prijs (trofee en 25.000 euro) van de Stichting Over Holland en is bestemd voor een persoon of organisatie die ‘in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde op het grensvlak van cultuur en maatschappij’. Deze keer waren 127 initiatieven voorgedragen. De jury koos unaniem de SunGlacier van Verheggen als winnaar.

Verheggen werkt sinds 2010 met steun van Peter van Geloven en anderen aan de inmiddels gepatenteerde technologie en ontwikkelde een kleinere versie, de Droppler 20, die dagelijks 30 liter water per dag produceert. Deze versie wordt door het ministerie van Defensie gebruikt in hete en droge gebieden, zoals Mali. Op de World Expo 2020 in Dubai was de SunGlacier-techniek afgelopen najaar de grote blikvanger van het Nederlands paviljoen, ‘de groeiende waterval’ leverde 1.200 liter water per dag. De kunstenaar werkt nu aan een uitvoering in een rugzak.

De jury van de Over Hoop Prijs heeft grote bewondering voor Verheggen: “Met het visionaire van de kunstenaar, het uithoudingvermogen van de pionier, de niet aflatende nieuwsgierigheid van de uitvinder en het engagement van een wereldburger werkt hij aan een betaalbare, uitvoerbare en opschaalbare oplossing voor de levensbedreigende waterschaarste van nu en de toekomst. Omdat hij zijn beperkingen kent, omringt hij zich met wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs die kunnen waarmaken wat hij voor zich ziet. Hij werkt collectief aan een collectief probleem.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland