De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vici-beurs toegekend aan Erik van Sebille voor zijn onderzoek naar de ophoping van macroplastics in Noordwest-Europese wateren.
Erik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht (UU). Hij onderzoekt hoe oceaanstromingen warmte, voedingsstoffen, organismen en plastic transporteren. Daartoe ontwikkelt hij computermodellen om het transport van 'stuff' door de oceaanstromingen te simuleren.
In het Vici-project ‘Tracing Marine Macroplastics by Unraveling the Ocean’s Multiscale Transport Processes’ werkt hoogleraar Van Sebille met zijn onderzoeksteam aan het ontrafelen en voorspellen van de processen in de oceaan die het transport, fragmentatie en stranding van drijvend macroplastic – plastic objecten groter dan 5 centimeter – beïnvloeden.
“Ik wil de bron van plastic voorwerpen in de oceaan kunnen aanwijzen", zegt de wetenschapper op de site van UU. “De plastic vervuiling in onze oceaan is afschuwelijk, en dit onderzoek gaat ons helpen om het beter te kunnen opruimen. Tegelijkertijd biedt drijvend plastic ons een unieke kans om fundamentele kennis op te doen over de werking van oceaantransportprocessen."
Naast Van Sebille krijgen nog 33 andere onderzoekers een Vici-beurs. Er waren 266 aanvragen ingediend.