secundair logo knw 1

Albert van Dijk is benoemd tot hoogleraar Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer op Wageningen University & Research. Zijn benoeming ging 1 september in.

Albert van Dijk 180 vk Albert van DijkDe leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer va de WUR heeft als doel bij te dragen aan een beter begrip van hydrologische processen op stroomgebiedsschaal. Belangrijk thema daarbij is klimaatadaptatie. 

Van Dijk, die studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, deed promotieonderzoek naar bodemerosie en de hydrologie van stroomgebieden op Java, Indonesië. In 2003 verhuisde hij naar Australië om te gaan werken voor de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. 

In 2009 werd hij professor waterwetenschappen en waterbeheer aan de Australian National University.

In Australië richtte Van Dijk het ANU Centre for Water and Landscape Dynamics op. Het centrum heeft als missie milieu-uitdagingen op te lossen met nieuwe observatietechnologie, met Van Dijk als directeur. Hij is voorts medevoorzitter van het Australische energie- en wateruitwisselingsinitiatief (OzEWEX).

Van Dijk is auteur van meer dan 130 publicaties en won meerdere prijzen. Zijn onderzoek richt zich vaak op de interactie tussen vegetatie en de hydrologische cyclus en aanverwante processen, zoals bodemerosie, nutriëntencycli, saliniteit, de koolstofcyclus, brandrisico, biodiversiteit, ecologische veerkracht en gewasgroei.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.