secundair logo knw 1

2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van de coronacrisis. In de aanpak van de pandemie wordt rioolwaterscreening ingezet om verspreiding van het dodelijke virus te monitoren. In Nederland kent microbioloog Gertjan Medema van onderzoeksinstituut KWR niet alleen het coronavirus, hij is ook expert in rioolwateronderzoek. Hij groeit al snel uit tot vraagbaak voor de hele wereld.


door Bert Westenbrink 


Microbioloog Gertjan Medema begint 2020 met een schone lei. Hij heeft zijn ‘second opinion-onderzoek’ naar de Legionella-uitbraak in de Amerikaanse stad Flint net afgerond en kan zijn aandacht weer richten op het reguliere onderzoeksprogramma van KWR in Nieuwegein. Een beetje weer ‘business as usual’, totdat in China een coronacrisis ontstaat en uitgroeit tot een pandemie. 

Voor de microbioloog is het coronavirus geen onbekende. Hij onderzocht op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de uitbraak van Sars CoV-1 in Hong Kong. Dat was in 2003. Bijna 20 jaar later duikt Sars CoV-2 op, ‘het neefje’ van Sars CoV-1. Dit keer golft het coronavirus de hele wereld over. Medema volgt vanaf de eerste uitbraak in China de ontwikkelingen. Hij leest de artikelen, volgt het nieuws en vraagt zich af: kun je dit virus ook aantonen in het rioolwater? En eigenlijk weet hij het antwoord al: ja.