Waterschap Aa en Maas plaatst dit najaar 'een micro-waterkrachtcentrale' bij een stuw in de Aa, zo’n 750 meter stroomopwaarts van de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. De opgewekte stroom wordt zowel voor de stuw zelf gebruikt als aan het net geleverd, goed voor het energieverbruik van 5 à 10 huishoudens, aldus het waterschap.
Aa en Maas wil bij de 4 stuwen in het werkgebied een waterrad plaatsen, naast Heeswijk-Dinther zijn dat ’s-Hertogenbosch (nabij militair oefenterrein Crèvecoeur), Grave (nabij gemaal van Sasse) en tussen Beek en Donk en Helmond (stuw de Schabbert).
Het waterschap heeft het waterrad al getest. Dat gebeurde bij een kleinere stuw bij de rioolwaterzuivering Dinther. Nadien is een ontwerp gemaakt voor waterkrachtcentrales bij grotere stuwen. Dat wordt nu in de Aa uitgeprobeerd.
In de stuw in Heeswijk-Dinther wordt het rad eerst bij één van de twee kleppen van de stuw geplaatst. De stuwkracht brengt het rad in beweging, zodat stroom wordt opgewekt. Het waterschap kijkt of de micro-waterkrachtcentrale blijft werken bij alle water- en stuwstanden. Ook wordt gemonitord of vissen het rad kunnen passeren.
Als het rad voldoet, krijgt ook de tweede stuwklep een waterrad en kan de techniek worden toegepast bij de 3 andere stuwen.
De opgewekte stroom zal een kleine bijdrage leveren aan de ambitie van het waterschap om in 2030 energieneutraal zal zijn. Een grotere bijdrage (40 procent) moeten de velden met zonnepanelen leveren die op 7 rioolwaterzuiveringen in Oost-Brabant worden geplaatst. Ook met biogas (40 procent) wil Aa en Maas een grote stap zetten richting een energieneutraal waterschap.