secundair logo knw 1

De testlocatie in Monster | Foto TU Delft

Aan de kust bij Monster verricht de TU Delft onderzoek naar de effecten van stormen op hybride duinen. Een honderd meter lange testduin, opgebouwd uit verschillende combinaties van zand en harde elementen, wordt blootgesteld aan de grillen van de natuur. Het doel? Het verbeteren van de veiligheid en het ontwerp van hybride dijk-duinconstructies.

Steeds vaker worden de traditionele harde dijken vervangen door hybride oplossingen, zoals de dijk-in-duinconstructies in Noordwijk, Katwijk en Groede. Het idee in Monster is om de voordelen van beide elementen te combineren. "Zandige duinen sluiten aan bij het natuurlijke karakter van de kust en bevorderen biodiversiteit", zegt Daan Poppema, postdoc hydraulic engineering bij TU Delft. "Bovendien kunnen ze meegroeien met de zeespiegelstijging. Harde dijken daarentegen bieden een betere weerstand tegen erosie."

Samen met waterbouwbedrijven Van den Herik en Boskalis is duizenden kubieke meters zand verplaatst om de testduin te realiseren. De laatste meetinstrumenten zijn inmiddels geïnstalleerd. Nu is het aan de natuur om haar werk te doen, zegt Poppema. "We weten niet hoe lang de opstelling precies zal staan. We verwachten dat de duin, die dichtbij de kustlijn ligt, de komende twee tot drie maanden volledig zal vervagen."

Vier doorsnedes
Bij hybride duinen verloopt de stormafslag anders dan bij volledig zandige duinen. TU Delft hoopt met het Hybrid Dune-veldexperiment de processen beter te begrijpen. De testduin is opgedeeld in vier doorsnedes: een volledig zandige duin, een dijk (zand met een harde dijkhelling), een dijk-in-duin (dijkhelling bedekt met zand) en een kering-in-duin (een harde kern van containers binnenin het duin).

De testduin is uitgerust met meetinstrumenten, mede dankzij de inzet van collega’s en studenten Civiele Techniek. "We meten met sensoren de stroming van het water, de hoogte van de golven en de erosie van het zand", legt Poppema uit. Bij voorspellingen van stormen komen onderzoekers en studenten in actie. Met behulp van drones en LiDAR-technologie worden extra metingen verricht om het erosieproces gedetailleerd in kaart te brengen.

Doordat de testduin dicht bij de hoogwaterlijn ligt, verwachten de onderzoekers al binnen een jaar resultaten te zien van extreme weersomstandigheden. "We willen niet tien jaar wachten op die ene extreme storm. Daarom hebben we bewust gekozen om de duin kwetsbaar op deze locatie neer te leggen", zegt Poppema.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.