secundair logo knw 1

Foto Aa en Maas

Waterschap Aa en Maas pompt in Oost-Brabant water uit de Maas in de Sambeekse Uitwatering. Door de aanhoudende droogte staan de Sambeekse Uitwatering en Oeffeltse Raam vrijwel droog. 

Met deze maatregel wil het waterschap vissterfte en schade aan bijzondere stroming minnende soorten als de kokerjuffer en de rivierdonderpad voorkomen.

Rijkswaterstaat heeft toestemming gegeven voor inlaten van water uit de Maas, zo laat het waterschap weten. Zodra het water in de Sambeekse Uitwatering op peil is, kan het de Oeffeltse Raam in stromen, aldus Aa en Maas. 

Het gebied van de Oeffeltse Raam heeft vrijwel elk jaar te kampen met droogte. Er wordt gezocht naar een definitieve oplossing van het probleem. Daarop vooruitlopend wordt nu bij wijze van experiment water uit de Maas in de uitwatering gepompt. “Als dat goed uitpakt, wordt het een definitieve maatregel”, zegt bestuurder Peter van Dijk van Aa en Maas. 

Naast beperking van de vissterfte, hoopt het waterschap ook het grondwater in het gebied weer een beetje aan te vullen.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.