secundair logo knw 1

Een pomp in een van de pompstations van de afvalwaterpersleiding I foto: Waterschap Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta gaat de bijna vijftig jaar oude afvalwaterpersleiding in West-Brabant renoveren. De pompstations worden vernieuwd en de persleiding wordt verder verdubbeld. Ook vernieuwt het waterschap de automatisering volledig. Daarna kan de afvalwaterpersleiding weer minstens dertig jaar mee.

De afvalwaterpersleiding (AWP) loopt van de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk naar het Zeeuwse dorp Waarde. Het afvalwater wordt vlak voor het eindpunt gereinigd bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath en komt uiteindelijk in de Westerschelde terecht. De persleiding stamt uit het begin van de jaren zeventig. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta besloten tot een forse opknapbeurt. Het renovatieproject AWP 2.0 duurt tot en met 2023 en kost ongeveer 90 miljoen euro.

Portretfoto Wouter van OschWouter van Osch

“Het is tijd om alles grondig aan te pakken”, zegt Wouter van Osch van het waterschap. “Daarna kan de afvalwaterpersleiding nog zeker dertig jaar mee.” Van Osch is omgevingsmanager bij het renovatieproject AWP 2.0. Hij heeft het over een voor Nederland uniek systeem vanwege de lengte en de schaalgrootte. De afvalwaterpersleiding is zestig kilometer lang en transporteert per dag gemiddeld 70.000 kubieke meter afvalwater van industrieterrein Moerdijk en 35 dorpen en steden naar rwzi Bath. Van Osch: “Wij hebben als enige waterschap een afvalwaterpersleiding van deze omvang qua grootte en lengte.”

 'De leiding kan straks weer zeker dertig jaar mee'

Leidingen nog in goede staat
Volgens Van Osch zit er amper slijtage op de afvalwaterpersleiding zelf. “We hebben de leidingen in het systeem uitgebreid geïnspecteerd met behulp van camera's en duikacties. Zij blijken nog in verbazingwekkend goede staat. Na het verwijderen van het vuil aan de binnenkant oogden de leidingen zo goed als nieuw. Eigenlijk heeft de vervuiling hen beschermd, waardoor we er weinig aan hoeven te doen.” Wel worden alle vlinderkleppen vervangen door schuifkleppen. “Dat is nodig omdat de rotzooi die mensen doorspoelen zoals vochtige toiletdoekjes, blijft hangen achter de vlinderkleppen.”

De grootste ingreep is dat de afvalwaterpersleiding wordt verdubbeld in het gebied van Rilland in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het gaat om een 3,6 kilometer lang stuk tussen grofweg de dorpen Woensdrecht en Bath, vertelt Van Osch. “Hier komt een tweede leiding bij om de totale capaciteit van de afvalwaterpersleiding te vergroten van maximaal 18.000 naar 20.000 kubieke meter per uur. Aannemer GW Leidingtechniek start eind augustus met de aanleg. De werkzaamheden zijn naar verwachting klaar in de loop van 2020.”

Infographic Renovatieproject AWP 2.0

 

Facelift voor pompstations
De vier pompstations en de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath krijgen een forse facelift. De aannemerscombinatie PAUW (waarin de bedrijven GMB, Royal HaskoningDHV, Van der Kamp, Hoppenbrouwers en Pentair Fairbanks Nijhuis samenwerken) knappen de gebouwen en terreinen op. Ook worden pompen en terugslagkleppen vervangen en extra pompen geplaatst. “Dit gebeurt gefaseerd”, zegt Van Osch. “We pakken de pompstations vanaf oktober een voor een aan, zodat de winkel openblijft.”

Daarnaast wordt de volledige automatisering van de afvalwaterpersleiding vernieuwd. Hierdoor kunnen de installaties beter op afstand worden bediend. Van Osch: “De techniek en het gebruiksgemak voor onze medewerkers gaan er aanzienlijk op vooruit.”

Afstemming met omgeving
Het projectteam betrekt de omgeving zoveel mogelijk bij de renovatie. “Het is echt afstemmen en afstemmen”, aldus Van Osch. “Zo hebben we contact met de bedrijven en gemeenten over de dagen waarop we de afvalwaterpersleiding voor kortere of langere tijd moeten uitzetten. Dat afschakelen gebeurt al enkele keren per jaar in verband met onderhoud, maar zal nu vaker plaatsvinden.”

De aanleg van de tweede leiding heeft de grootste impact op de omgeving, besluit Van Osch. “Er moeten bijvoorbeeld tijdelijk wegen worden afgesloten. We hebben vroeg contact gezocht met bewoners en boeren om over de noodzakelijke maatregelen te overleggen en iedereen te informeren.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Brabantse Delta over renovatieproject AWP 2.0
Korte video over afvalwaterpersleiding

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.