Alle waterstromen die tijdens de teeltwisseling vrijkomen in de reinigings- en ontsmettingsstappen, kunnen gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Dat blijkt uit het rapport Voorkomen en bestrijden emissieskasteelten: Waterstromen afwijkend van drainwater van de WUR.
“We willen naar een emissieloze kas”, zegt Margreet Schoenmakers, Programmamanager Water van het projectteam Glastuinbouw Waterproof. “De grotere waterstromen in de glastuinbouw hebben we al eerder onderzocht aan aangepakt. We komen nu bij de kleinere waterstromen in het teeltproces terecht. De waterstromen die tijdens de teeltwisseling ontstaan, horen daarbij en daarom hebben we de WUR gevraagd omde deze te onderzoeken”.
Water opvangen en hergebruiken
In het rapport analyseren de Wageningse wetenschappers de waterstromen tijdens de teeltwisseling. Het rapport adviseert telers de waterstromen zoveel mogelijk op te vangen en te hergebruiken in de teelt. Hergebruik of zuivering van het water zijn essentieel omdat alle waterstromen, tijdens het proces van reiniging en ontsmetting, gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten.
“Het onderzoek bevestigt wat we al dachten”, zegt Schoenmakers. “De teeltwisseling kan een pijnpunt zijn als telers niet bewust genoeg omgaan met het water. Met dit rapport en met de praktische handvatten, die we voor telers hebben samengesteld, laten we zien dat het in de meeste gevallen geen pijnpunt hoeft te zijn. Dat is goed nieuws. Ook tijdens de teeltwisseling kan emissie van gewasbeschermingsmiddelen voor een groot deel worden voorkomen”.
MEER INFORMATIE
Voorkomen en bestrijden emissieskasteelten: Waterstromen afwijkend van drainwater (pdf)