secundair logo knw 1

Een Nederlands-Chinees consortium heeft een moeraspark gerealiseerd bij de Chinese stad Deyang, dat gebaseerd is op het systeem van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het moeraspark, waarin rivierwater via zandfilters transformeert in voorgezuiverd drinkwater, is vandaag, vrijdag 23 september, officieel geopend. Het Jingnan Wetland Park is 3 hectare groot en bestaat naast het kunstmatige infiltratiesysteem uit een recreatief park en een educatief centrum. Al meteen op de openingsdag blijkt het succes van die combinatie, laat Kees van der Lugt vanuit Deyang weten.

"De deuren waren nog niet open, of er liepen Chinezen van 1 tot 81 rond." Van der Lugt is regiomanager Azië bij Wereld Waternet, de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale activiteiten van het Amsterdamse Waternet.

Het moeraspark is gerealiseerd door een samenwerking van Wereld Waternet, UNESCO-IHE en de private partijen MetaMeta en Eijkelkamp. In het park wordt iedere dag 3 miljoen liter voorgezuiverd drinkwater geproduceerd uit rivierwater, dat voor nazuivering wordt vervoerd naar een drinkwaterinstallatie 3 kilometer verderop. De zuivering vindt onder meer plaats door zandfilters, die een natuurlijke barrière vormen voor bacteriën virussen. Van der Lugt: "Precies hetzelfde systeem hebben wij al sinds 1954 in de Amsterdamse Waterleidingduinen."

In Amsterdam zorgen de Waterleidingduinen voor een belangrijk deel van de drinkwatervoorziening van de stad Amsterdam. Daar is het Jingnan Wetland Park te klein voor, met het oog op de ruim 7 miljoen inwoners van Deyang. Maar aan opschaling wordt al gewerkt, nu het pilotproject aan alle verwachtingen lijkt te voldoen.

Ook vanuit de Chinese hoofdstad Beijing zijn de ontwikkelingen bij Deyang de afgelopen jaren nauwlettend gevolgd. Inmiddels heeft Beijing vergevorderde plannen om een gelijksoortig kunstmatig infiltratiesysteem aan te leggen. "Wij onttrekken voor de Amsterdamse Waterleidingduinen jaarlijks 70 miljoen kuub water aan de Rijn. Beijing heeft al een leiding aangelegd om jaarlijks 1 miljard kuub rivierwater aan te voeren. De plannen vorderen in Chinees tempo."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.