secundair logo knw 1

Het betroffen gebied

Afgelopen vrijdag voerde waterschap Hunze en Aa’s in delen van haar beheersgebied een beregeningsverbod overdag in. LTO Noord reageert verbolgen, zowel over de snelheid waarmee de beslissing genomen is als de beslissing zelf. Het waterschap stelt niet anders te kunnen en sluit aanvullende maatregelen niet uit.

De extreme weersomstandigheden en de gestegen watervraag leiden er volgens Arjan Heugens van Hunze en Aa’s toe dat een gedeeltelijk beregeningsverbod niet meer te vermijden viel. “In de nacht van donderdag op vrijdag zagen we de waterpeilen snel dalen. Daar werden we zelf door verrast. Het was sjieker geweest LTO mee te nemen in onze overwegingen. Dat is onvoldoende gebeurd.”

Breder belang
Brenda Timmerman 180 vk Brenda TimmermanVolgens Brenda Timmerman, bestuurder van LTO Noord, had een tijdige aankondiging van het beregeningsverbod haar achterban veel ellende kunnen besparen. “Elke agrariër heeft een beregeningsplan. Dat kun je niet zomaar onderbreken of aanpassen. Was het verbod tenminste aangekondigd, hadden agrariërs zich er nog deels op in kunnen stellen. De belangen zijn groot. Het gaat echt niet alleen om de portemonnee van de boeren. Juist in deze periode is is water heel belangrijk om alle gewassen tot een goed eindproduct te laten groeien. Lukt dat niet dan ondervinden daar ook alle toeleveranciers en de verwerkende industrie de gevolgen van.”

Verbazing
Los van de communicatie is Timmerman ook verbaasd over het afgekondigde beregeningsverbod. Volgens haar laat de recente droogtemonitor van 4 augustus zien dat de situatie nog niet nijpend is. Ook bevreemd het haar dat het waterschap nog niet, zoals in eerdere droge jaren, noodpompen heeft ingezet om voor extra water te zorgen. “We gaan niet op de stoel zitten van het waterschap, maar blijven juist het gesprek zoeken. We zijn zijn er van overtuigd dat er nog andere oplossingen denkbaar zijn.”

Piepen en kraken
Het nut van het beregeningsverbod overdag staat volgens Heugens buiten kijf. “Met piepen en kraken hebben we er dit weekend voor gezorgd dat het waterpeil dusdanig is gebleven dat de agrariërs in elk geval ‘s avonds en ‘s nachts konden beregenen. We zien dat de boeren zich goed aan deze aanwijzing hebben gehouden en in onze eigen contacten met de agrariërs merken we dat ze de noodzaak van de maatregel wel inzien.”

Uitbreiding
Heugens noemt de inzet van noodpompen nog onderwerp van discussie en een van de maatregelen die de komende dagen nog genomen zou kunnen worden. “Maar ook een uitbreiding van het beregeningsverbod valt niet uit te sluiten. De weersomstandigheden zijn extreem. Boeren hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in beregeningsinstallaties, dus de watervraag is bijzonder hoog.” 


Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink reageert op twitter: 

Reactie dijkgraaf Van den Brink

 

Update 10/08 19 uur:
Hunze en Aa's meldt op de website dat het dinsdag (morgen) noodpompen plaatst bij de gemalen Veendam en Vennix (nabij Musselkanaal). "Hiermee kunnen we meer water de gebieden inpompen waar op dit moment een verbod geldt om overdag te beregenen." 

Ook met de inzet van de noodpompen blijft het nodig om het gedeeltelijke beregeningsverbod dat sinds vrijdag 7 augustus van kracht is, te handhaven, stelt het waterschap. Er is nog steeds sprake van 'een forse, aanhoudende watervraag'.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.