Waterschappen worden steeds inventiever als het gaat om hun bijdrage aan een circulaire economie. Van het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud van sloten en kanalen willen ze biogas opwekken en bouwmateriaal maken.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) begint in februari een proef met het opwekken van biogas uit bermgras. Dat gebeurt samen met Rijkswaterstaat, afvalverwerker Attero en aannemersbedrijf Jos Scholman, dat veel maaiwerk in de regio verricht.
De laatste nam het initiatief voor het experiment, dat een half jaar duurt en duidelijkheid moet verschaffen over de opbrengst en de kwaliteit van het biogas en over de hoeveelheid en samenstelling van het restproduct (digestaat). Uiteindelijk moet er een vergistingsinstallatie komen.
''We weten al dat het lukt om gras te vergisten, nu willen we erachter komen hoe het in de praktijk gaat’’, zegt woordvoerder Clarion Wegerif van HDSR. Bijzonder aan de proef, die door een bedrijf in Ede wordt uitgevoerd, is volgens de partijen dat er bij de vergisting alleen gras en geen dierlijke mest wordt gebruikt.
1000 ton slootmaaisel
Enkele jaren geleden heeft de provincie Utrecht geïnventariseerd hoeveel maaisel er vrijkomt bij het onderhoud van wegbermen, plantsoenen en sloten. Dat was 60.000 ton gras en 1000 ton slootmaaisel.
HDSR composteert dat laatste nu. ''Als we er biogas van kunnen maken, zijn we weer een stapje dichter bij ons doel: energieneutraal zijn in 2040’’, aldus hoogheemraad Els Otterman, die vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met de andere partijen.
Het hoogheemraadschap wint reeds biogas uit rioolslib op de zuiveringsinstallatie in Nieuwegein. Daarmee wordt de elektriciteit opgewekt waarop de installatie draait.
Bij de proef in Ede wordt uitsluitend gras gebruikt en nog geen slootmaaisel. ''We gaan ervan uit dat dit niet uitmaakt, omdat het om een relatief klein deel van het totaal gaat’’, aldus Wegerif. HDSR betaalt wel mee aan de proef.
Isolatiemateriaal
Waterschap Zuiderzeeland zint nog op een andere manier om maaisel te benutten. Samen met onder andere Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de Amsterdamse haven wil het bermgras en slootmaaisel omzetten in hoogwaardig bouwmateriaal, GrassBloxxx geheten.
Het is de bedoeling om jaarlijks 50.000 ton bermgras en ander maaisel te verzamelen van grote terreinbeheerders als Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. Het bedrijf NewFoss verwerkt deze groenresten in de Amsterdamse haven dan tot vezels en sappen. De vezels dienen als grondstof voor isolatiemateriaal, de (zoute) sappen die vrijkomen kunnen worden gebruikt als dooimiddel.
NewFoss draait momenteel al een kleinschalige pilot in Uden. Om de productie daadwerkelijk te kunnen starten, is meer geld nodig. ''De business case is zo goed als afgerond, er is vertrouwen in elkaar en interesse vanuit de bouw is er ook’’, meldt woordvoerder Joost Schrander van Zuiderzeeland. ''Nu nog een grote investeerder.’’
MEER INFORMATIE
Bericht Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Bericht Waterschap Zuiderzeeland