secundair logo knw 1

Mireille Götz (Rijkswaterstaat Midden Nederland), Jos Scholman (Scholman), Els Otterman (De Stichtse Rijnlanden) en Tamme Mekkes (Attero) ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. Foto HDSR

Waterschappen worden steeds inventiever als het gaat om hun bijdrage aan een circulaire economie. Van het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud van sloten en kanalen willen ze biogas opwekken en bouwmateriaal maken.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) begint in februari een proef met het opwekken van biogas uit bermgras. Dat gebeurt samen met Rijkswaterstaat, afvalverwerker Attero en aannemersbedrijf Jos Scholman, dat veel maaiwerk in de regio verricht.

De laatste nam het initiatief voor het experiment, dat een half jaar duurt en duidelijkheid moet verschaffen over de opbrengst en de kwaliteit van het biogas en over de hoeveelheid en samenstelling van het restproduct (digestaat). Uiteindelijk moet er een vergistingsinstallatie komen.

''We weten al dat het lukt om gras te vergisten, nu willen we erachter komen hoe het in de praktijk gaat’’, zegt woordvoerder Clarion Wegerif van HDSR. Bijzonder aan de proef, die door een bedrijf in Ede wordt uitgevoerd, is volgens de partijen dat er bij de vergisting alleen gras en geen dierlijke mest wordt gebruikt.

1000 ton slootmaaisel
Enkele jaren geleden heeft de provincie Utrecht geïnventariseerd hoeveel maaisel er vrijkomt bij het onderhoud van wegbermen, plantsoenen en sloten. Dat was 60.000 ton gras en 1000 ton slootmaaisel.

HDSR composteert dat laatste nu. ''Als we er biogas van kunnen maken, zijn we weer een stapje dichter bij ons doel: energieneutraal zijn in 2040’’, aldus hoogheemraad Els Otterman, die vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met de andere partijen.

Het hoogheemraadschap wint reeds biogas uit rioolslib op de zuiveringsinstallatie in Nieuwegein. Daarmee wordt de elektriciteit opgewekt waarop de installatie draait.

Bij de proef in Ede wordt uitsluitend gras gebruikt en nog geen slootmaaisel. ''We gaan ervan uit dat dit niet uitmaakt, omdat het om een relatief klein deel van het totaal gaat’’, aldus Wegerif. HDSR betaalt wel mee aan de proef.

Isolatiemateriaal
Waterschap Zuiderzeeland zint nog op een andere manier om maaisel te benutten. Samen met onder andere Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de Amsterdamse haven wil het bermgras en slootmaaisel omzetten in hoogwaardig bouwmateriaal, GrassBloxxx geheten.

Het is de bedoeling om jaarlijks 50.000 ton bermgras en ander maaisel te verzamelen van grote terreinbeheerders als Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. Het bedrijf NewFoss verwerkt deze groenresten in de Amsterdamse haven dan tot vezels en sappen. De vezels dienen als grondstof voor isolatiemateriaal, de (zoute) sappen die vrijkomen kunnen worden gebruikt als dooimiddel.

NewFoss draait momenteel al een kleinschalige pilot in Uden. Om de productie daadwerkelijk te kunnen starten, is meer geld nodig. ''De business case is zo goed als afgerond, er is vertrouwen in elkaar en interesse vanuit de bouw is er ook’’, meldt woordvoerder Joost Schrander van Zuiderzeeland. ''Nu nog een grote investeerder.’’

 

MEER INFORMATIE
Bericht Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Bericht Waterschap Zuiderzeeland

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.