secundair logo knw 1

Het nieuwe hoofdkantoor van AQUON in Houten l Foto HDSR

Afgedankte beschoeiingsplanken uit de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel gaan een tweede leven tegemoet als gevelbekleding in Houten. Daar sieren ze het nieuwe hoofdkantoor van onderzoeks- en adviesbureau AQUON. Het dertig jaar oude hardhout is volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) nog prima te hergebruiken.

HDSR werkt er hard aan om in 2030 deels en in 2050 volledig circulair te zijn, onder andere door hergebruik van materialen. Volgens hoogheemraad Nanda van Zoelen laat het pand van AQUON zien dat dit ook "esthetisch heel aantrekkelijk" kan zijn. "Het is een prachtig pand en een voorbeeldproject voor andere organisaties. Ik ben er erg trots op", zegt ze.

AQUON is een samenwerkingsverband van negen waterschappen in Midden- en Zuid-Nederland dat onderzoek doet naar de waterkwaliteit. Het kantoor en de laboratoria in Tiel en Leiden verhuizen per september naar nieuwbouw in Houten.

Tropisch hardhout
De gevel van dit pand is de afgelopen maanden bekleed met tot latten verzaagde beschoeiingsplanken uit de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel tussen Montfoort en Oudewater (Willeskop). Die zijn gemaakt van tropisch hardhout en gaan ongeveer dertig jaar mee. Dan begint het deel rond de waterlijn te rotten en moeten ze vervangen worden. 

Het deel dat onder water heeft gezeten is volgens het hoogheemraadschap echter nog goed bruikbaar, bijvoorbeeld door ze een tweede leven te geven als gevelbekleding. Een timmerfabriek heeft de planken verzaagd tot latten in verschillende lengtes. Die hoeven verder niet bewerkt te worden. In totaal leverde HDSR meer dan 3000 kubieke meter hardhout voor de gevel van het AQUON-pand.

Stalen buispalen
Ook voor andere projecten is voorlopig genoeg oud hardhout beschikbaar. De komende jaren moet HDSR nog tientallen kilometers aan beschoeiing vervangen. Daarnaast worden steeds meer milieuvriendelijke oevers aangelegd, waarbij eveneens hardhout vrijkomt. 

Bij het vervangen van beschoeiingen probeert HDSR ook zoveel mogelijk gebruikte materialen toe te passen, zoals hout van andere waterschappen of gerecyclede stalen buispalen. "Gerecyclede materialen zijn niet altijd goedkoper dan nieuwe, omdat ze bewerkt moeten worden, maar als waterschap zijn we bereid om te investeren in duurzaamheid."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.