secundair logo knw 1

Ondergelopen straten in Kruisland | Foto Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

De regen in de kletsnatte maand mei blijft voor wateroverlast zorgen. Elke piekbui zorgt voor problemen. In West-Brant liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag straten en kelders onder water. In Limburg plaatste Waterschap Limburg in Roermond uit voorzorg een mobiele kering bij appartementencomplex Dennemarkenhof.

In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw stonden straten blank en stroomde het water vrijdagnacht bij mensen naar binnen, meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zaterdagochtend. De ergste overlast was aan het eind van de ochtend weer voorbij, maar in ondergelopen woningen gold dat niet voor de schade en de problemen.

Ook boeren in de regio zagen door de nieuwe regenval hun hoop vervliegen dat ze het land op kunnen om hun gewassen te bewerken.

Waterschap Brabantse Delta in West-Brabant meldde gisteren dat de gemalen en pompen maximaal draaiden om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. "Er is de laatste tijd veel regen gevallen. De grondwaterstanden zijn hoog. Het zomerpeil (de waterstand in zomerperiode) van het water in onze beken, sloten en rivieren is ingesteld. Ondanks dit zomerpeil, zien we dat dergelijke extreme buien voor overlast zorgen waarop nauwelijks te anticiperen is."

De waterstanden op de grote rivieren (Mark, Dintel, Vliet, Aa of Weerijs) zijn wat hoger dan normaal maar niet kritiek, schrijft het waterschap.


LEES OOK Waterschappen druk in de weer met bestrijden van wateroverlast


Kletsnat
De maand mei is kletsnat. Het regende nu al 2 tot 2,5 keer zoveel dan normaal in mei, schrijft waterschap de Dommel. De bodem is helemaal verzadigd. De grondwaterstanden zijn erg hoog en elke bui die erbij komt, geeft dan snel wateroverlast, aldus het waterschap in Oost-Brabant.

Dat heeft de calamiteitenorganisatie opgeschaald en gebruikt alle beschikbare middelen optimaal. “De focus ligt momenteel volledig op het beperken van de overlast. Een uitgebreider onderzoek naar de oorzaken van de huidige wateroverlast en herstelprojecten is gepland voor later in het tweede kwartaal.”

Noodkering
In Roermond stond bij appartementencomplex Dennemarkenhof de waterstand in de Schaatsvijver hoog. Daarom plaatste Waterschap Limburg in de nacht van vrijdag op zaterdag uit voorzorg een noodkering. “We voeren nu ook benedenstrooms op de bodem van de Maasnielderbeek maaiwerkzaamheden uit, zodat het water in de Schaatsvijver sneller kan zakken.”

Vrijdagavond gold in een groot deel van Nederland code geel in verband met langdurige regen en onweer. Het KNMI kondigt voor vanmiddag en vanavond opnieuw code geel voor onweersbuien met windstoten. In korte tijd valt er volgens de voorspelling plaatselijk tussen de 20 en 30 millimeter regen; piekbuien die meteen weer voor problemen kunnen zorgen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H.A. Kraaijenbrink · 5 months ago
    In een aantal delen van Nederland is de bovenlaag onderhand inderdaad 'oververzadigd'. Maar de lagen daaronder zijn gortdroog. Door jarenlange onbalans. Een Deltaplan om al dat te vele water in de ondergrond te krijgen is essentieel voor de waterbalans in  Nederland. Niet naar zee brengen dat kostbare water, maar de ondergrond in. Met name in de droge zandgebieden, maar ook in het westen om de zoutdruk te keren.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.