secundair logo knw 1

Ondergelopen straten in Kruisland | Foto Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

De regen in de kletsnatte maand mei blijft voor wateroverlast zorgen. Elke piekbui zorgt voor problemen. In West-Brant liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag straten en kelders onder water. In Limburg plaatste Waterschap Limburg in Roermond uit voorzorg een mobiele kering bij appartementencomplex Dennemarkenhof.

In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw stonden straten blank en stroomde het water vrijdagnacht bij mensen naar binnen, meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zaterdagochtend. De ergste overlast was aan het eind van de ochtend weer voorbij, maar in ondergelopen woningen gold dat niet voor de schade en de problemen.

Ook boeren in de regio zagen door de nieuwe regenval hun hoop vervliegen dat ze het land op kunnen om hun gewassen te bewerken.

Waterschap Brabantse Delta in West-Brabant meldde gisteren dat de gemalen en pompen maximaal draaiden om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. "Er is de laatste tijd veel regen gevallen. De grondwaterstanden zijn hoog. Het zomerpeil (de waterstand in zomerperiode) van het water in onze beken, sloten en rivieren is ingesteld. Ondanks dit zomerpeil, zien we dat dergelijke extreme buien voor overlast zorgen waarop nauwelijks te anticiperen is."

De waterstanden op de grote rivieren (Mark, Dintel, Vliet, Aa of Weerijs) zijn wat hoger dan normaal maar niet kritiek, schrijft het waterschap.


LEES OOK Waterschappen druk in de weer met bestrijden van wateroverlast


Kletsnat
De maand mei is kletsnat. Het regende nu al 2 tot 2,5 keer zoveel dan normaal in mei, schrijft waterschap de Dommel. De bodem is helemaal verzadigd. De grondwaterstanden zijn erg hoog en elke bui die erbij komt, geeft dan snel wateroverlast, aldus het waterschap in Oost-Brabant.

Dat heeft de calamiteitenorganisatie opgeschaald en gebruikt alle beschikbare middelen optimaal. “De focus ligt momenteel volledig op het beperken van de overlast. Een uitgebreider onderzoek naar de oorzaken van de huidige wateroverlast en herstelprojecten is gepland voor later in het tweede kwartaal.”

Noodkering
In Roermond stond bij appartementencomplex Dennemarkenhof de waterstand in de Schaatsvijver hoog. Daarom plaatste Waterschap Limburg in de nacht van vrijdag op zaterdag uit voorzorg een noodkering. “We voeren nu ook benedenstrooms op de bodem van de Maasnielderbeek maaiwerkzaamheden uit, zodat het water in de Schaatsvijver sneller kan zakken.”

Vrijdagavond gold in een groot deel van Nederland code geel in verband met langdurige regen en onweer. Het KNMI kondigt voor vanmiddag en vanavond opnieuw code geel voor onweersbuien met windstoten. In korte tijd valt er volgens de voorspelling plaatselijk tussen de 20 en 30 millimeter regen; piekbuien die meteen weer voor problemen kunnen zorgen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H.A. Kraaijenbrink · 5 months ago
    In een aantal delen van Nederland is de bovenlaag onderhand inderdaad 'oververzadigd'. Maar de lagen daaronder zijn gortdroog. Door jarenlange onbalans. Een Deltaplan om al dat te vele water in de ondergrond te krijgen is essentieel voor de waterbalans in  Nederland. Niet naar zee brengen dat kostbare water, maar de ondergrond in. Met name in de droge zandgebieden, maar ook in het westen om de zoutdruk te keren.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.