secundair logo knw 1

AquaMinerals heeft voor het eerst ijzerzand geleverd aan de bloembollensector. Door dit in te zetten bij de drainage komt veel minder fosfaat in het oppervlaktewater terecht. IJzerzand is een bijproduct van de drinkwaterbereiding.

Het geleverde ijzerzand wordt gebruikt voor het drainagesysteem van bedrijven in de bollenstreek. Via zo’n systeem wordt bodemwater afgevoerd, maar het nadeel is vaak dat veel fosfaat in het oppervlaktewater belandt. Met ijzerzand wordt dat voorkomen, vertelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager van AquaMinerals. “Door dit product als fosfaatbinder in te zetten komt er ruim 90 procent minder fosfaat in het oppervlaktewater terecht.” AquaMinerals is het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven en waterschappen, dat stoffen uit de waterbehandeling een tweede leven geeft.

Er is een aantal technieken om fosfaat uit een bollenperceel af te vangen met ijzerzand. Het omhullen van een drain is volgens Theune de eenvoudigste methode. Hierbij wordt ijzerzand als een fosfaatbindend materiaal rondom een drainagebuis aangebracht.

Theune licht de voordelen toe: “IJzerzand is niet alleen een goede fosfaatbinder, maar heeft ook de juiste structuur om water door te laten. Dat kan maar van weinig andere materialen worden gezegd. Volgens een onderzoek door de Wageningen University & Research gaat het aangebrachte ijzerzand de volledige levensduur van de buis mee, al zal de tijd dat moeten leren.”

Restproduct
IJzerzand is een restproduct van de drinkwaterwinning. Het ijzer dat zich in ruw water bevindt, is ongeschikt voor menselijke consumptie en moet worden verwijderd. Daarvoor wordt ruw water over filters met grove zandkorrels geleid. In het filter bindt het ijzer zich aan de korrel. Dan blijven zandkorrels omhuld met een ‘ijzerhuidje’ achter.

Theune: “De drinkwaterbedrijven produceren hiervan jaarlijks vier- tot vijfduizend ton. Het product kan op verschillende manieren worden gebruikt voor de verbetering van de waterkwaliteit. Zo is ijzerzand vorig jaar gebruikt om sloten in een nieuwbouwwijk in Blaricum helder te houden. De inzet in de bollenteelt is een nieuwe toepassing.”

Voor vijf bollentelers in het Zuid-Hollandse beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland is er een subsidiemogelijkheid vanuit het Europese plattelandsprogramma POP3. Daarmee is het voor hen aantrekkelijker om de innovatie toe te passen. Want ijzerzand is vanwege de extra kosten om het product op te waarderen duurder dan gewoon drainagezand. De branchevereniging KAVB verwacht dat snel meer bloembollenbedrijven volgen.

 

MEER INFORMATIE
AquaMinerals over inzet van ijzerzand in bollenstreek
Folder technieken bij toepassing ijzerzand in bollenteelt

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦