secundair logo knw 1

Eind december moesten alle zeilen worden bijgezet I foto: Waterschap Aa en Maas

Het ging goed maar het had ook echt anders kunnen aflopen. Die conclusie trekken de drie Brabantse waterschappen in een rapport over het hoogwater rondom de jaarwisseling. Zij doen samen met de provincie Noord-Brabant een oproep aan deltacommissaris Co Verdaas: neem de wisselwerking tussen het Nederlandse hoofdwatersysteem en het Brabantse watersysteem mee in de planvorming.

Aanhoudende regen en hoge rivierafvoeren zorgden eind december en begin januari voor een aanzienlijke wateroverlast in heel wat delen van het land. Dat was in Brabant niet anders. De waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel moesten alle zeilen bijzetten, volgens het rapport dat onder de noemer van de Noord-Brabantse Waterschapsbond is gepubliceerd.

Voor het eerst zijn toen diverse waterbergingsgebieden ingezet. Een groot deel van het water is opgevangen in natuurlijke of herstelde beekdelen. De waterschappen hebben verder veel noodoverloopgebieden ingezet, noodpompen geplaatst en nooddijken opgeworpen.

Gelukt om water af te voeren
Het ging goed in Brabant, mede door een gunstige omstandigheid. “Het was extreem nat met hoge waterpeilen in de rivieren en beken die uiteindelijk afwateren op de Maas”, zegt een woordvoerder van Aa en Maas. “Het peil in de Maas was in die tijd relatief laag. Dat heeft ervoor gezorgd dat het water weg kon door de provincie naar de Maas toe en via deze rivier naar de Noordzee.”

Tegelijkertijd wordt in het rapport geconstateerd dat het ook anders had kunnen aflopen, als de Maaswaterstand wel zeer hoog zou zijn geweest of de regenperiode nog langer had geduurd. Dan zou er mogelijk onvoldoende bergingsruimte zijn geweest om al het overtollige water op te vangen. “We hadden dus langer veel meer water gehad met de problemen die daaruit voortvloeien. Helemaal als er ook nog een piekbui zou zijn gevallen.”

Meer ruimte voor water nodig
Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel hebben samen met de provincie Noord-Brabant het rapport aangeboden aan deltacommissaris Co Verdaas. Het hoogwater van de afgelopen winter en ook de recente droge zomers laten volgens hen zien dat het watersysteem kwetsbaar wordt bij extreme weersomstandigheden. Ook dreigt de ernst van wateroverlast toe te nemen.

Er wordt daarom in Brabant gewerkt aan een robuust ruimtegebruik en een robuust watersysteem dat zowel extremen in droogte als hoogwater kan verwerken, wordt gesteld in het rapport. Hiervoor is meer ruimte nodig voor de Brabantse zijrivieren en beken van de Maas, is de gezamenlijke boodschap aan de deltacommissaris.

Het belang daarvan wordt nog vergroot door de klimaatverandering. Bijkomende uitdaging is dat ongeveer een derde van het water in de Brabantse beken komt uit Vlaanderen. 

“Er moeten nú maatregelen worden genomen om Brabant voor te bereiden op een zogeheten ‘waterbom’ en grootschalige wateroverlast te voorkomen”, zegt Kees Jan de Vet, dijkgraaf van Brabantse Delta en voorzitter van de Noord-Brabantse Waterschapsbond.

Wisselwerking tussen landelijk en regionaal systeem
De afgelopen jaren is al het nodige gebeurd met de aanleg van waterbergingen en het ruimte geven aan beekdalen op belangrijke strategische plekken, licht de woordvoerder van Aa en Maas toe. “Dat heeft gelukkig gewerkt. Maar er moet meer gebeuren.”

De oproep aan de deltacommissaris is eigenlijk om niet alleen oog te hebben voor de rijkswaterwegen. “Kijk juist ook naar de wisselwerking tussen het regionaal watersysteem in Brabant en het landelijk watersysteem. Houd hiermee rekening in de planvorming en de scenario’s op basis waarvan keuzes worden gemaakt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.