secundair logo knw 1

Sinds 2011 is PFOS in blusschuim verboden l Foto Unsplash/Jandira Sonnendeck

De hoge PFOS-concentraties in de Meerkoetentocht bij Lelystad Airport hebben niets te maken met het huidige vliegveld. De bron is het blusschuim dat tot 1995 gebruikt werd op het brandblusoefenterrein dat zich eerder op deze locatie bevond. Dat concludeert Waterschap Zuiderzeeland op basis van verschillende onderzoeken.

Eind juli maakte het waterschap bekend dat in de sloot naast het vliegveld PFOS-concentraties waren aangetroffen die de norm 538 keer overschrijden. Die ontdekking was reden om direct vervolgonderzoek in te stellen. 

Uit metingen van de waterkwaliteit in de Meerkoetentocht in de weken daarna werd al snel duidelijk dat het voormalige oefenterrein aan de Talingweg de vermoedelijke bron van de PFOS-verontreiniging was, aldus Zuiderzeeland. Aanvullend heeft het waterschap nog een bodem- en grondwateronderzoek door advies- en ingenieursbureau Tauw laten uitvoeren.

Daaruit blijkt nu dat het grondwater en de bodem op het voormalige oefenterrein de hoogste PFOS-concentraties bevat. Dat geeft volgens het waterschap "een sterke aanwijzing" dat die verontreiniging de oorzaak is van hoge PFOS-concentraties in de Meerkoetentocht. "Het gaat dus om een historische verontreiniging", verklaart een woordvoerder. 

Blusoefeningen
Tot 1995 hielden de hulpdiensten blusoefeningen op het voormalige brandblusoefenterrein. Het blusschuim dat daarbij gebruikt werd, bevatte PFOS, een stof die sinds 2011 in blusschuim verboden is. PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) behoort tot de verzamelgroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), die schadelijk zijn voor het milieu en mogelijk voor de gezondheid. 

Zuiderzeeland liet het oppervlaktewater rond het vliegveld dit voorjaar op PFAS onderzoeken gelijktijdig met het zwemwater in de provincie. Aanleiding waren de berichten over de PFAS/PFOS-vervuiling van wateren nabij de militaire vliegbasis Leeuwarden en eerder ook Schiphol (Amsterdam) en Zestienhoven (Rotterdam). Ook rond de voormalige vliegbasis Twenthe werden afgelopen zomer licht verhoogde PFOS-concentraties gemeten.

In Lelystad heeft de verontreiniging dus niet te maken met het gebruik van blusschuim op het huidige vliegveld, maar wel op het voormalige brandweerterrein. Het waterschap verwacht dat de PFOS-concentraties onverminderd hoog blijven, omdat de bron van de verontreiniging niet op korte termijn aangepakt kan worden. 

Weersomstandigheden
In de komende periode blijft Zuiderzeeland de waterkwaliteit nog controleren. De afgelopen maanden bleek al dat de weersomstandigheden van invloed zijn: als het meer regent, zijn de concentraties lager. Toch geldt het advies van de GGD nog steeds en dat is om het water niet te gebruiken. 

Het is nu aan de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi- en Vechtstreek om de verontreiniging van de bodem aan te pakken. Eerst voert de dienst een inventarisatie uit om zicht te krijgen op de eventuele juridische consequenties. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht