Zo'n 1.500 wielrenners rijden maandag de Climate Classic, een tocht van Breda naar Groningen. Onder de fietsers zijn veel waterschappers. Ze vragen aandacht voor de gevolgen en het voorkómen van klimaatverandering. Alle deelnemers moeten een klimaatbelofte doen om hun eigen CO2-uitstoot te verminderen. De Climate Classic is 375 kilometer lang.
De start is maandag vanaf 5 uur in Breda. De fietsers volgen voor een groot deel de NAP-nulmeterlijn, dit is de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Die lijn loopt globaal van Groningen naar Goes. Zonder menselijke maatregelen als dijkaanleg en pompen zou dit de kustlijn in Nederland zijn.
De organisatie gebruikt de kustlijn als metafoor ‘omdat het duidelijk maakt dat klimaatverandering echt impact kan hebben en dat het iedereen in Nederland zou kunnen raken’. “Tegelijkertijd laten we met onze fietstocht zien dat we met samenwerking, snelheid en doorzettingsvermogen heel veel kunnen bereiken. Diezelfde aspecten spelen een rol om klimaatverandering aan te pakken.”
Het evenement wordt onder meer gesteund door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Brabantse Delta.
Naast de standaard tocht is er ook een waterschapsestafette. Er doen acht waterschapestafetteteams mee, bestaande uit meer dan honderd medewerkers en bestuursleden. Op de waterschapsgrens geven zij symbolisch het estafettestokje over aan het volgende team. Sommige waterschappers fietsen de hele tocht van 375 kilometer.