secundair logo knw 1

Laboratorium van onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden | Foto Wetsus

Een consortium van circa 600 partijen gaat middels het Groeiplan Watertechnologie 342 miljoen euro investeren in de ontwikkeling, groei en export van de watertechnologiesector. Het initiatief kan worden gerealiseerd nu het kabinet heeft besloten definitief 135 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds uit te trekken voor het project. Ook het kennis- en innovatieprogramma NL2120 voor nature-based toepassingen, krijgt geld uit het Groeifonds, te weten 110 miljoen euro. Daarvan is 40 miljoen euro ‘voorwaardelijk’.

Vorig jaar april reserveerde het kabinet al 135 miljoen euro voor het Groeiplan Watertechnologie dat toen nog De Blauwe Motor heette. Om definitief in aanmerking te komen voor de rijksbijdrage, moest het plan worden verbeterd. Dat is gebeurd, met als resultaat dat de onafhankelijke adviescommissie nu akkoord is met het plan. Het kabinet neemt vandaag het advies over. Zoals het dat ook doet voor 4 andere projecten, waaronder NL2120.

Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Financiën waarmee eenmalig projecten worden gefinancierd die bijdragen aan duurzame economische groei in Nederland. Tussen 2021 en 2025 is daarvoor 20 miljard euro beschikbaar. De voorwaarde daarbij is dat projecten gemiddeld voor 50 procent uit het fonds worden gefinancierd en voor de andere helft door publieke en private partijen.

Barrières
Het Groeiplan Watertechnologie (looptijd 10 jaar) draagt eraan bij dat de barrières voor innovatie en het naar de markt brengen van deze technologieën worden verkleind, aldus een persverklaring. Het accent ligt daarbij op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologie voor de beschikbaarheid van (schoon) water.

Naast de bijdrage uit het Groeifonds komt er nog eens 207 miljoen euro beschikbaar voor het groeiplan. Deze middelen worden ingebracht door bedrijven (€106 miljoen) en decentrale overheden en kennisinstellingen (€101 miljoen). Het gaat om een consortium van circa 600 partijen.

Het Groeiplan zet in op groei van het verdienvermogen en de arbeidsproductiviteit voor zowel de watertechnologiesector als de watergebruikende sectoren. Daarbij gaat het om het 'gehele ecosysteem van kennis naar kunde naar kassa’, staat in een persverklaring. Dat betekent van onderzoek tot en met verdere ontwikkeling, validering en opschaling met uiteindelijk de eerste pilots en demonstraties voor (private en publieke) launching customers.

WaterCampus
Met het goedkeuren van het plan wordt ook de nationale rol en impact van WaterCampus Leeuwarden aanzienlijk versterkt, schrijft het knooppunt van de watertechnologiesector zelf in een persbericht. Van de bijdrage uit het Groeifonds wordt 35 miljoen euro geïnvesteerd in het innovatieprogramma van onderzoeksinstituut Wetsus op de campus. “Daarmee is voor Wetsus het laatste puzzelstuk gelegd in haar unieke financieringsmix”, aldus de toelichting. Het instituut, dat jarenlang worstelde met de financiering, heeft nu de komende 10 jaar een solide financiële basis.

Netwerkorganisatie en campuspartner Water Alliance profiteert eveneens en krijgt 7 miljoen euro voor ‘het vertalen van nieuwe technologie naar ondernemerschap en export’. Ook campusdeelnemer Centre of Expertise Water Technology krijgt een deel van het budget voor opleiding en doorontwikkeling van jong en ouder talent. Dat gebeurt in samenwerking met onder andere hogescholen NHL-Stenden en Van Hall Larenstein.

Getijdenpark Feyenoord 900 fotograaf Walter HerfstGetijdenpark Feyenoord | Foto Walter Herfst

NL2120
Ook investeert het kabinet geld in onderzoek naar nature-based oplossingen. In dit kennisprogramma NL2120 (looptijd 10 jaar) werkt een consortium van overheden, natuurorganisaties, ingenieursbureaus, baggerbedrijven en kennis- en beroepsinstellingen samen aan nature-based oplossingen voor klimaat, natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit en wonen.

Het kabinet draagt 70 miljoen euro bij uit het Nationale Groeifonds. Daarnaast kent het voorwaardelijk 40 miljoen euro toe aan dit project dat gericht is op natuurlijke oplossingen op het gebied van landgebruik en bodem- en waterbeheer. Vorig jaar was er al 110 miljoen euro gereserveerd voor het project. Ook hierbij gold dat het projectplan moest worden verbeterd.

Het kennisprogramma richt zich onder andere op bodemdalingsgebieden. In Friesland gaat het consortium experimenteren in een innovatiepolder van 105 hectare waar het waterpeil wordt verhoogd. “Het doel is om de bodemdaling en de grote hoeveelheid broeikasgassen die hierbij vrijkomen af te remmen.” In andere delen van Nederland wordt geëxperimenteerd met getijdenparken en meer groen in steden.

Cumulatieve groei bbp
De markt voor nature-based oplossingen groeit snel, stelt het consortium. In Nederland gaat kennis- en innovatieprogramma volgens de plannenmakers een cumulatieve groei van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) van 1 miljard euro opleveren. Internationaal zijn de nature-based toepassingen opgenomen in internationale verdragen, zoals de Europese Green Deal en het Global biodiversity framework van de Verenigde Naties.

Alex Hekman, voorzitter van NL2120, zegt in een persverklaring: “Wij gaan de kennis en inzichten die dit programma oplevert niet alleen in eigen land toepassen, maar ook exporteren. Naast een klimaatbestendige inrichting van Nederland vergroot het kennisprogramma daarmee ook het verdienvermogen van ons land. Uitdagingen van deltasteden en bodemdalingsgebieden zijn immers mondiaal en beperken zich niet tot Nederland.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦