secundair logo knw 1

De compacte Drop2Drink unit is geschikt voor huishoudens I Foto: D2D Water Solutions

Het bedrijf D2D Water Solutions is met de Drop2Drink unit genomineerd voor de Nederlandse Innovatie Prijs 2019. Dit systeem behandelt regenwater of anderszins onbetrouwbaar water dusdanig, dat het microbiologisch veilig wordt gemaakt voor consumptie.

Op woensdagavond 26 juni wordt in het tv-programma De Wereld van Morgen (NPO 1) bekendgemaakt of D2D Water Solutions de innovatieprijs heeft gewonnen. Een zwaar bezette jury met onder meer Mariëtte Hamer (voorzitter Sociaal-Economische Raad), Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en innovatiehoogleraar Henk Volberda beslist daarover. De concurrentie bestaat uit VDL Groep dat onder andere veel doet met robots en Hanskamp AgroTech dat een koeientoilet heeft ontwikkeld waarmee wordt voorkomen dat ammoniak ontstaat.

Aandacht voor waterproblematiek
Eigenaar Ton van Hecke van D2D Water Solutions is enigszins verbaasd over de nominatie vanwege de Drop2Drink unit, waarmee regenwater kan worden gezuiverd tot drinkwater. “Er worden innovaties ontwikkeld die veel meer high tech zijn. Schoon en veilig drinkwater blijkt dan toch belangrijk om ons te nomineren en zo meer aandacht voor de waterproblematiek te krijgen. Vooral het feit dat slechts 1 procent van het drinkwater voor consumptie wordt gebruikt, zet mensen aan het denken.”

Van Hecke heeft speciaal voor de Drop2Drink unit samen met Johan Bel van Mijn Waterfabriek het bedrijf D2D Water Solutions opgericht. Dit is gevestigd in Hardenberg en heeft een dependance in Ulft. Zij kwamen recent al tweemaal eerder in de buurt van een onderscheiding, vertelt Van Hecke. “Wij hebben sinds september 2018 aan twee andere innovatiewedstrijden meegedaan: zowel voor de WIS-Award als voor de Open Achterhoekse Innovatie Prijs. Tijdens beide wedstrijden eindigden we bij de laatste drie. Ook nu behoren we na een enquête onder achthonderd bedrijven weer bij de laatste drie genomineerden, zelfs in gezelschap van VDL.”

Volgens Van Hecke dient de media-aandacht voor de Drop2Drink unit door het meedingen naar de innovatieprijzen twee doelen. “Wij kunnen het product sneller wereldwijd uitrollen en er krijgen meer mensen schoon en veilig drinkwater. Dat is onze missie. Of we nu over een week eerste, tweede of derde bij de Nederlandse Innovatie Prijs worden, maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Alleen het laten zien van onze innovatie op prime time in een tv-programma met zeshonderdduizend kijkers is al veel waard.”

Vier zuiveringsstappen
De Drop2Drink unit is in staat om regenwater, grondwater of anderszins onbetrouwbaar water dusdanig te behandelen, dat het microbiologisch veilig wordt gemaakt voor consumptie. Het vernieuwende van deze oplossing zit volgens de jury vooral in de combinatie van een aantal eigenschappen. Het systeem kent vier zuiveringsstappen, namelijk achtereenvolgens microfiltratie, actief koolfiltratie, ultrafiltratie en UV-technologie. De capaciteit van de unit is 30 l/min bij een druk van 2,5 tot 6 bar.

 'Wij kunnen 100 procent bacteriologisch veilig water garanderen'

Van Hecke licht het bijzondere van het systeem toe: “Wij kunnen door het slim combineren van verschillende behandelingsmethoden en de automatische controle op eventuele membraanbreuk honderd procent bacteriologisch veilig water garanderen. De Drop2Drink unit is een compacte ‘plug and play’ installatie. Hiermee kan decentraal op huishoudniveau uit regenwater drinkwater worden gemaakt.”

Bij boswachterswoning toegepast
De innovatie heeft vooral voordelen voor gebieden buiten Europa, waar geen of een gebrekkige infrastructuur voor drinkwater is. Toch kan het systeem ook in Europa en zelfs Nederland zijn nut bewijzen, vertelt Van Hecke. “De eerste woning waar de Drop2Drink unit sinds een aantal maanden draait, is een boswachterswoning op de Lemelerberg in Overijssel. De kwaliteit van het geproduceerde drinkwater ligt binnen de normen van de drinkwaterbedrijven. Wij zijn er nu technisch klaar voor om het product wereldwijd uit te rollen en zoeken partners en netwerken om dat zo snel mogelijk te realiseren.”

Recent nam D2D Water Solutions deel aan de beurs Building Holland. Daar heeft Van Hecke de toepassingsmogelijkheden van de Drop2Drink unit goed in beeld gekregen. “Energieneutrale woningen zijn er al, maar de focus ligt nu ook op het ontwikkelen van waterneutrale woningen. Het einddoel van veel architecten en bouwbedrijven is volledig ‘off-grid’ woningen, dus zonder nutsaansluitingen. De Drop2Drink unit kan daarin een goede schakel zijn.”

Update
D2D Water Solutions greep naast de Nederlandse Innovatieprijs 2019. De jury riep de VDL Groep tot winnaar uit. 

 

MEER INFORMATIE
Nominaties Nederlandse Innovatie Prijs
Eerder bericht over Drop2Drink
Informatie over Drop2Drink
Bericht over WIS-Award

In het meinummer van het vakblad H2O staat een interview met Johan Bel over de innovatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.