Waterschap De Dommel zal ook de komende weken grondwater pompen in beken waarin beschermde diersoorten leven. De dieren kunnen zo de droogte overleven. In de beken leven bronpopulaties van zeldzame en beschermde soorten.
Het waterschap is op 3 augustus begonnen met de noodmaatregel die zich aanvankelijk richtte op de Reusel in Lage Mierde. Naderhand werden ook de Tongelreep (Leenderheide), de Groote Beerze (Landgoed Baest en Kampina), de Keersop (Bergeijk) en de Beekloop (Bergeijk) aan het grondwaterinfuus gelegd.
Met medewerking van boeren pompt het waterschap grondwater uit nabijgelegen putten in de beken. Daardoor ontstaat over een paar kilometer lengte een minimale hoeveelheid stromend water. Zeldzame vissen, planten en andere diersoorten, zoals beekprik, libellen en kokerjuffers kunnen daarin overleven, schrijft het waterschap.
De Dommel voorzag in de afgelopen droge zomers de beken met kwetsbare diersoorten ook van water. “En het hielp, zagen we. Maar het blijft een tijdelijke noodmaatregel, geen structurele oplossing”, stelt dagelijks bestuurder Martijn Tholen.
Het werkgebied van De Dommel, volledig afhankelijk van regenwater, lijdt onder de droogte en hoge temperaturen met veel verdamping. In bijna het hele gebied is het verboden om water uit beken en sloten op te pompen. Ook voor beregenen met grondwater gelden strenge regels. Het gebruik van grondwater om de beken te voeden wordt tot een minimum beperkt, aldus het waterschap.