Deltares heeft haar Aquality App uitgebreid. Met de app is het nu niet alleen mogelijk om zout- en nitraatconcentraties te meten, maar kunnen ook gemeten fosfaat- en ammoniumconcentraties worden toegevoegd. De gegevens kunnen nu ook gedeeld worden in gebruikersroepen.
De app is enkele jaren geleden gelanceerd door Deltares onder de naam Nitraat App. De app wordt vooral gebruikt om nitraatconcentraties te meten en verzilting in kaart te brengen. Inmiddels worden er honderden metingen per week mee verricht. “De teller staat op 40.000 individuele metingen”, vertelt Kim Gommans, onderzoeker bodem en grondwaterkwaliteit bij Deltares.
“Dat zien we als een succes en daarom hebben we besloten de functionaliteit uit te breiden”, vervolgt Gommans. “Fosfaat en ammonium zijn belangrijke stoffen, bijvoorbeeld in de context van de Kaderrichtlijn Water of voor agrariërs om vast te stellen hoe hun bedrijfsvoering invloed heeft op de waterkwaliteit. Met hulp van deze app kunnen agrariërs de zoutconcentratie op hun terrein volgen en opsporen waar nutriëntenverliezen plaatsvinden.”
Een andere nieuwe functie van de app is dat gebruikers groepen kunnen maken om gegevens te delen. “Voorheen waren data of openbaar of privé, dus het was eigenlijk alles of niks. Nu kun je groepen maken, bijvoorbeeld met collega-agrariërs of binnen een waterschap en daar de gegevens zichtbaar maken zodat ook anderen die kunnen inzien.”
De gratis app is door Deltares in eerste instantie opgezet om agrariërs inzicht te geven in de waterkwaliteit in hun gebied. “Maar inmiddels behoren ook gebiedsbeheerders, natuurbeschermers en burgerwetenschappers tot de gebruikers en kan het bijvoorbeeld ook ingezet worden voor educatieve doeleinden. We zijn dan ook zeker van plan de app de komende periode nog door te ontwikkelen.”
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen