secundair logo knw 1

Zware regenval zorgde de afgelopen dagen voor overlast in Noord-Holland. Dat kwam Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op kritiek van agrariërs te staan. Het waterschap kondigt een evaluatie aan, maar voelt zich niet aangesproken. “Deze weersomstandigheden zijn gewoon te extreem.”

Shane Kleyhorst 180 vk Shane KleyhorstIn Noord-Holland liepen vrijdag landerijen en straten over na een regenval van 100 millimeter in twee uur. De hevige regenval noemt Shane Kleyhorst van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als voorbeeld van de gevolgen van klimaatverandering. De effecten daarvan in het stedelijk gebied zijn volgens hem alleen met langetermijnoplossingen als vergroening te verzachten. “Helemaal oplossen kun je dit nooit. Zelfs al zou je 40 procent van het stedelijk gebied vergroenen. Zelfs met onze krachtige gemalen en pompen zullen superlokale clusterbuien als deze altijd gevolgen hebben.”

Martijn van den Berg LTO Noord 170d Martijn van den BergMartijn van den Berg, afdelingsvoorzitter bij LTO-Noord, heeft niet het gevoel dat het waterschap er alles aan heeft gedaan om de schade, die agrariërs op hebben gelopen, te voorkomen of te beperken. “Dat begint al bij de communicatie en de onbereikbaarheid van het waterschap. Dat vind ik echt kwalijk.”

Maar het voornaamste bezwaar van LTO-Noord is dat de waterbergingen te laat zijn geopend. Volgens Van den Berg en zijn leden had het hoogheemraadschap eerder kunnen anticiperen op de regenval. “Ze hadden het peil in de kanalen iets kunnen verlagen en in elk geval de waterbergingen sneller kunnen openen. Dan hadden we misschien ook wateroverlast gehad, maar hadden we wel geweten dat het echt overmacht was. Agrariërs zijn dag en nacht bezig geweest, waterbergingen gingen soms op zaterdag pas rond 10:30 open. Heel frustrerend voor agrariërs.”

Volgens Kleyhorst is de term overmacht wel van toepassing. “De hoeveelheid regen die vrijdag in twee uur viel, is bijna het dubbele van de normale regenval in een maand. Ondanks de inzet van 20 extra pompen om het water te verwerken, valt dat niet snel genoeg weg te pompen. Daar komt nog bij dat drie uur van te voren nog onduidelijk was dat de buien zo hevig zouden zijn. Als je wilt anticiperen op regen en iets met peilverlagingen wilt doen, heb je daar sowieso meer tijd voor nodig. En je weet ook van te voren niet waar de clusterbui precies gaat vallen.”

Ook stelt Kleyhorst dat de waterbergingen in het gebied tijdig zijn geopend om het water op te kunnen vangen. Hij meent dat waterafvoer tijd nodig heeft. “De regen valt, het water spoelt uit van het land en dan moet het naar de bergingen. De watergangen moeten opzwellen. De bergingen gingen daarom zaterdagochtend open. Omdat de bergingen met hoog gras zijn begroeid, was dat misschien niet meteen zichtbaar. Daarom snap ik wel waar de klacht van de agrariërs vandaan komt. Maar vanuit het standpunt van waterbeheer stonden de bergingen op tijd open.”

Net zoals bij andere extreme gebeurtenissen zal ook hier een evaluatie plaatsvinden. Maar de aandacht van het waterschap ligt eerst bij het wegpompen van het overtollige water. Kleyhorst: “Op sommige plekken is het peil al bijna weer op normaal niveau, op andere plekken blijven de pompen nog een aantal dagen draaien om het waterpeil te laten zakken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.