secundair logo knw 1

Het Nederlandse drinkwater is goed beschermd tegen het Corona-virus. Tot die conclusie komt Gertjan Medema, microbioloog bij KWR. “Water is geen belangrijke transmissieroute voor Coronavirussen, maar de ervaringen bij de SARS-epidemie leren wel dat het virus zich in een hoogbesmette omgeving ook via water kan verspreiden.”

Gertjan Medema 180 vk Gertjan MedemaAl voor het Coronavirus in Nederland was gesignaleerd, verzamelde Gertjan Medema, microbioloog bij KWR en hoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft, rioolwatermonsters van verschillende regionale waterzuiveringsinstallaties. Medema: “Er waren op dat moment geen patiënten in Nederland, dus we hadden ook niet verwacht dat we het virus aan zouden treffen. Het voordeel van zo’n prescreening is dat we nu een operationele methode klaar hebben liggen om vast te stellen of het virus in het water zit. En hoe meer mensen het virus uitscheiden, hoe groter de kans dat het in het water terug te vinden is.”

Binnenriool
Ook als het virus in het rioolwater wordt aangetroffen, is dat volgens Medema geen grote reden tot zorg. Water is voor SARS-virussen geen belangrijke transmissieroute en het Nederlandse drinkwater is ook goed beschermd tegen virussen waarvan bekend is dat ze via water kunnen worden overgedragen, zoals het Noro- of Enterovirus. “Bij de SARS-epidemie kwam verspreiding via water alleen voor in een hoogbesmette omgeving. In dat geval ging het om een appartementencomplex in Hong Kong waar een besmette bezoeker het virus doorgaf via het binnenriool.”

Breder onderzoek
Nu het virus zijn intrede in Nederland heeft gedaan, hoopt Medema zijn onderzoek uit februari breder uit te zetten en te herhalen. Daarnaast heeft hij contact gezocht met zijn collega’s in China en Italië. "Zij denken wel na over de rol van water als transmissiemiddel van het virus, maar hebben nog geen monsters rioolwater onderzocht. Dat is jammer, daar hadden wij van kunnen leren.”

Ook via de WHO wil Medema achterhalen of onderzoek gedaan wordt in deze richting. Hij noemt het belangrijk om onze kennis over de verspreiding van virussen uit te breiden en de kennisstand zo snel mogelijk te verbreden. “Die kennis kunnen we vervolgens gebruiken om in te schatten hoe het virus zich verspreid en of er bijvoorbeeld speciale instructies nodig zijn voor de mensen die met het rioolwater werken.”

 

MEER INFORMATIE
Column van Gertjan Medema op de website van KWR
Informatie op de website van Stowa over Corona en afvalwater
Artikel in de Lancet over transmissie via de fecaal-orale route 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.