secundair logo knw 1

Waddenzee | Foto Rijkswaterstaat

Nederland en Duitsland investeren 15 miljoen euro in 5 bilaterale Duits-Nederlandse onderzoeksprojecten die moeten bijdragen aan een strategie voor effectieve bescherming en beheer van de Waddenzee. De onderzoeken zullen ons helpen een beter inzicht te krijgen in de complexe belasting van de Waddenzee, schrijft Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

NWO is met de Duitse federale en Nederlandse rijksoverheid initiatiefnemer van het onderzoeksprogramma. De Waddenzee, uniek systeem van levende organismen, getijden en sedimenten, staat onder druk door een 'drievoudige ecologische crisis’. Die bestaat uit klimaatverandering, zeespiegelstijging en verlies van biodiversiteit. De kwetsbare kweldersystemen in de Waddenzee moeten worden voorbereid om deze drievoudige crisis het hoofd te kunnen bieden, zo is het uitgangspunt.

De Nederlands-Duitse onderzoeken moeten daaraan bijdragen. De geselecteerde projecten brengen ‘de complexe drukfactoren, korte- en langtermijneffecten, cumulatieve effecten op het ecosysteem in kaart, verkent handelingsperspectieven, en de gevolgen daarvan op de samenleving in dit kustgebied’, aldus de toelichting. “Ze effenen ook de weg naar maatschappelijke impact door opties voor actie in kaart te brengen en strategieën voor beheermaatregelen te ontwikkelen.” 

De toegewezen projecten zijn:

  • Pathways for Realising Climate Adaptation in the Wadden Sea (PaRCA), met als projectleiders Zhengbing Wang (TU Delft) en Christian Winter (Universiteit van Kiel). Dit project analyseert verschillende maatregelen om de groei van de wadden te ondersteunen, variërend van zandsuppleties tot beheerde terugtrekking. ‘Experts op het gebied van natuur- en sociale wetenschappen, techniek en management van universiteiten, onderzoeksorganisaties en overheden vormen een groot consortium om toekomstige beheeropties voor een duurzame Waddenzee te ontwikkelen’.

  • Safeguarding the natural sedimentary processes in the Wadden Sea for biodiversity and people (SedWay) met als projectleiders Tjisse van der Heide (NIOZ/Rijksuniversiteit Groningen) en Bernd Siebenhüner (Carl von Ossietzky Universiteit Oldenburg). SedWay gebruikt een socio-ecologische benadering om een nieuw beslissingsondersteunend systeem (Decision Support System) te ontwikkelen, waarmee bedreigingen en kansen voor natuurherstel in de Waddenzee snel kunnen worden geïdentificeerd.

  • Triple crisis meets trilateral cooperation: Effects of biodiversity loss, climate change and pollution on salt marshes & pathways to their sustainable management (TRICMA2) met als projectleiders Chris Smit (Rijskuniversiteit Groningen) en Kai Jensen (Universiteit van Hamburg). Op basis van onderzoek naar de effecten van de drie bedreigingen op de kwelders, ontwikkelt TRICMA 'leidende principes en beheerstrategieën voor het duurzaam behoud van deze natuurgebieden'.

  • Sustainable Adaptive Landscapes through Transdisciplinary Gardening to Advance the Resilience and Dynamics of our Ecological Natural‐heritage (SALTGARDEN) met als projectleiders Erik Horstman (Universiteit van Twente) en Maike Paul (Leibniz Universiteit Hannover). SALTGARDEN zal leiden tot toekomstbestendige beleidsstrategieën voor kwelders en bewoners van het Waddenzeegebied, aldus de onderzoekers. ‘Samen met belanghebbenden uit de drie Waddenzeelanden gaan we Nature-based-Gardening strategieën ontwikkelen ter bevordering van adaptieve kustlandschappen en duurzaam kustbeheer’.

  • Action plan for ecosystem-based land-sea transition zones (WADWAD) met als projectleiders Jaap Nienhuis (Universiteit Utrecht) en Diana Giebels (Universiteit van Oldenburg/Universiteit Wageningen). Dit project ontwikkelt ‘een trilateraal actieplan voor de implementatie van land-zee overgangszones, gebaseerd op een synthese van bestaand onderzoek naar sedimentdynamiek, zeespiegelstijging en kustadaptatiemaatregelen, samen met een socio-ecologische beoordeling van toekomstscenario's, inclusief een beoordeling van de sociale acceptatie door overheden, lokale burgers en belanghebbenden’.
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.