secundair logo knw 1

Waddenzee | Foto Rijkswaterstaat

Nederland en Duitsland investeren 15 miljoen euro in 5 bilaterale Duits-Nederlandse onderzoeksprojecten die moeten bijdragen aan een strategie voor effectieve bescherming en beheer van de Waddenzee. De onderzoeken zullen ons helpen een beter inzicht te krijgen in de complexe belasting van de Waddenzee, schrijft Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

NWO is met de Duitse federale en Nederlandse rijksoverheid initiatiefnemer van het onderzoeksprogramma. De Waddenzee, uniek systeem van levende organismen, getijden en sedimenten, staat onder druk door een 'drievoudige ecologische crisis’. Die bestaat uit klimaatverandering, zeespiegelstijging en verlies van biodiversiteit. De kwetsbare kweldersystemen in de Waddenzee moeten worden voorbereid om deze drievoudige crisis het hoofd te kunnen bieden, zo is het uitgangspunt.

De Nederlands-Duitse onderzoeken moeten daaraan bijdragen. De geselecteerde projecten brengen ‘de complexe drukfactoren, korte- en langtermijneffecten, cumulatieve effecten op het ecosysteem in kaart, verkent handelingsperspectieven, en de gevolgen daarvan op de samenleving in dit kustgebied’, aldus de toelichting. “Ze effenen ook de weg naar maatschappelijke impact door opties voor actie in kaart te brengen en strategieën voor beheermaatregelen te ontwikkelen.” 

De toegewezen projecten zijn:

  • Pathways for Realising Climate Adaptation in the Wadden Sea (PaRCA), met als projectleiders Zhengbing Wang (TU Delft) en Christian Winter (Universiteit van Kiel). Dit project analyseert verschillende maatregelen om de groei van de wadden te ondersteunen, variërend van zandsuppleties tot beheerde terugtrekking. ‘Experts op het gebied van natuur- en sociale wetenschappen, techniek en management van universiteiten, onderzoeksorganisaties en overheden vormen een groot consortium om toekomstige beheeropties voor een duurzame Waddenzee te ontwikkelen’.

  • Safeguarding the natural sedimentary processes in the Wadden Sea for biodiversity and people (SedWay) met als projectleiders Tjisse van der Heide (NIOZ/Rijksuniversiteit Groningen) en Bernd Siebenhüner (Carl von Ossietzky Universiteit Oldenburg). SedWay gebruikt een socio-ecologische benadering om een nieuw beslissingsondersteunend systeem (Decision Support System) te ontwikkelen, waarmee bedreigingen en kansen voor natuurherstel in de Waddenzee snel kunnen worden geïdentificeerd.

  • Triple crisis meets trilateral cooperation: Effects of biodiversity loss, climate change and pollution on salt marshes & pathways to their sustainable management (TRICMA2) met als projectleiders Chris Smit (Rijskuniversiteit Groningen) en Kai Jensen (Universiteit van Hamburg). Op basis van onderzoek naar de effecten van de drie bedreigingen op de kwelders, ontwikkelt TRICMA 'leidende principes en beheerstrategieën voor het duurzaam behoud van deze natuurgebieden'.

  • Sustainable Adaptive Landscapes through Transdisciplinary Gardening to Advance the Resilience and Dynamics of our Ecological Natural‐heritage (SALTGARDEN) met als projectleiders Erik Horstman (Universiteit van Twente) en Maike Paul (Leibniz Universiteit Hannover). SALTGARDEN zal leiden tot toekomstbestendige beleidsstrategieën voor kwelders en bewoners van het Waddenzeegebied, aldus de onderzoekers. ‘Samen met belanghebbenden uit de drie Waddenzeelanden gaan we Nature-based-Gardening strategieën ontwikkelen ter bevordering van adaptieve kustlandschappen en duurzaam kustbeheer’.

  • Action plan for ecosystem-based land-sea transition zones (WADWAD) met als projectleiders Jaap Nienhuis (Universiteit Utrecht) en Diana Giebels (Universiteit van Oldenburg/Universiteit Wageningen). Dit project ontwikkelt ‘een trilateraal actieplan voor de implementatie van land-zee overgangszones, gebaseerd op een synthese van bestaand onderzoek naar sedimentdynamiek, zeespiegelstijging en kustadaptatiemaatregelen, samen met een socio-ecologische beoordeling van toekomstscenario's, inclusief een beoordeling van de sociale acceptatie door overheden, lokale burgers en belanghebbenden’.
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.